Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

 Pyszne, orzechowe muffinki z kawałkami czekolady. Nie są zbyt słodkie, pasują idealnie do kawy.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 340g
  • Cukier - 100g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Masło orzechowe - 100g + trochę do dekoracji
  • Jajka - 4szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do zapiekania - 100g


Miksujemy składniki mokre - masło, masło orzechowe, śmietanę i jajka. Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy łyżką, aż do połączenia. Na końcu dodajemy łezki czekoladowe i mieszamy.

Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta, mniej więcej do 2/3 wysokości. Na górze układamy odrobinę masła orzechowego.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumienienia. 

Muffinki są pyszne i na ciepło i po ostudzeniu.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty