Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni. Składniki: Halloumi - 300g Chilli płatki - 1/2 łyżeczki Olej - 1 łyżeczka Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa) Arbuz - 400g Mango - 1szt Mięta - liście z dwóch łodyżek Pestki dyni - 40g Sos: Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki Sok z limonki - 1 łyżeczka Sok z pomarańczy - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami.  Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia.  Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Sałatka z koftą i sosem miętowym

Sałatka z koftą i sosem miętowym

Orientalnie doprawiona kofta świetnie komponuje się z orzeźwiającym sosem miętowym. Taka sałatka sprawdzi się jako letni obiad.

Składniki:

Sałatka:

  • Sałata - 1 nieduża główka
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt

Kofty:

  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kolendra świeża - kilka gałązek
  • Przyprawy suszone:
  • kolendra, kumin, papryka ostra, papryka słodka - po 1/2 łyżeczki

Sos miętowy:

  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Mięta świeża - 1/4 szklanki listków
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


Sos:

Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki. 

Mięso mielone mieszamy z posiekaną kolendrą i przyprawami. Formujemy walce i lekko spłaszczamy. Kofty grillujemy lub smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do mocnego zarumienienia. Sprawdzamy, czy w środku są zrobione. Kroimy na mniejsze kawałki.

Sałatę rwiemy, dodajemy pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na górze układamy kawałki kofty i całość polewamy sosem miętowym. 

Sałatkę możemy podać samodzielnie, z pieczywem lub frytkami.


Komentarze

  1. Bardzo kreatywny pomysł na sałatkę. Takiej mięsnej wersji jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Chyba pora nadrobić zaległości 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty