Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z koftą i sosem miętowym

Sałatka z koftą i sosem miętowym

Orientalnie doprawiona kofta świetnie komponuje się z orzeźwiającym sosem miętowym. Taka sałatka sprawdzi się jako letni obiad.

Składniki:

Sałatka:

  • Sałata - 1 nieduża główka
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt

Kofty:

  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kolendra świeża - kilka gałązek
  • Przyprawy suszone:
  • kolendra, kumin, papryka ostra, papryka słodka - po 1/2 łyżeczki

Sos miętowy:

  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Mięta świeża - 1/4 szklanki listków
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


Sos:

Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki. 

Mięso mielone mieszamy z posiekaną kolendrą i przyprawami. Formujemy walce i lekko spłaszczamy. Kofty grillujemy lub smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do mocnego zarumienienia. Sprawdzamy, czy w środku są zrobione. Kroimy na mniejsze kawałki.

Sałatę rwiemy, dodajemy pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na górze układamy kawałki kofty i całość polewamy sosem miętowym. 

Sałatkę możemy podać samodzielnie, z pieczywem lub frytkami.


Komentarze

  1. Bardzo kreatywny pomysł na sałatkę. Takiej mięsnej wersji jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Chyba pora nadrobić zaległości 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty