Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z koftą i sosem miętowym

Sałatka z koftą i sosem miętowym

Orientalnie doprawiona kofta świetnie komponuje się z orzeźwiającym sosem miętowym. Taka sałatka sprawdzi się jako letni obiad.

Składniki:

Sałatka:

  • Sałata - 1 nieduża główka
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt

Kofty:

  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kolendra świeża - kilka gałązek
  • Przyprawy suszone:
  • kolendra, kumin, papryka ostra, papryka słodka - po 1/2 łyżeczki

Sos miętowy:

  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Mięta świeża - 1/4 szklanki listków
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


Sos:

Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki. 

Mięso mielone mieszamy z posiekaną kolendrą i przyprawami. Formujemy walce i lekko spłaszczamy. Kofty grillujemy lub smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do mocnego zarumienienia. Sprawdzamy, czy w środku są zrobione. Kroimy na mniejsze kawałki.

Sałatę rwiemy, dodajemy pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na górze układamy kawałki kofty i całość polewamy sosem miętowym. 

Sałatkę możemy podać samodzielnie, z pieczywem lub frytkami.


Komentarze

  1. Bardzo kreatywny pomysł na sałatkę. Takiej mięsnej wersji jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Chyba pora nadrobić zaległości 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty