Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser proteinowy z owocami i kokosową posypką

Deser proteinowy z owocami i kokosową posypką

Deser na bazie budyniu z owocami i chrupiącą posypką z mąki kokosowej. Zawiera dużą ilość białka, więc jest bardzo sycący. Świetnie pasują do niego sezonowe owoce.

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko - 300ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Odżywka białkowa - 80g
  • Serek homogenizowany naturalny - 300g
  • Owoce - 300g (u mnie porzeczki, agrest, poziomki, truskawki, maliny)

Posypka:

  • Zimne masło - 30g
  • Cukier - 20g
  • Mąka kokosowa - 30g


Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale w 300ml mleka i bez cukru. Kiedy lekko ostygnie, miksujemy z serkiem homo i odżywką białkową. Nakładamy do czterech pucharków i wkładamy do lodówki na kilka godzin do mocnego schłodzenia.

Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i mąką kokosową. Smażymy na patelni, często mieszając, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy do ostudzenia.

Do pucharków z deserem nakładamy porcję owoców i posypujemy posypką kokosową.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty