Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Deser proteinowy z owocami i kokosową posypką

Deser proteinowy z owocami i kokosową posypką

Deser na bazie budyniu z owocami i chrupiącą posypką z mąki kokosowej. Zawiera dużą ilość białka, więc jest bardzo sycący. Świetnie pasują do niego sezonowe owoce.

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko - 300ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Odżywka białkowa - 80g
  • Serek homogenizowany naturalny - 300g
  • Owoce - 300g (u mnie porzeczki, agrest, poziomki, truskawki, maliny)

Posypka:

  • Zimne masło - 30g
  • Cukier - 20g
  • Mąka kokosowa - 30g


Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale w 300ml mleka i bez cukru. Kiedy lekko ostygnie, miksujemy z serkiem homo i odżywką białkową. Nakładamy do czterech pucharków i wkładamy do lodówki na kilka godzin do mocnego schłodzenia.

Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i mąką kokosową. Smażymy na patelni, często mieszając, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy do ostudzenia.

Do pucharków z deserem nakładamy porcję owoców i posypujemy posypką kokosową.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty