Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Bundz z nektarynkami, miodem i orzechami

Bundz z nektarynkami, miodem i orzechami

Bundz na słodko z owocami, miodem i prażonymi orzechami. To pyszna i pożywna pozycja, idealna na letnie śniadanie. Bundz jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B - warto włączyć go do swojej diety.

Składniki:

  • Bundz - 250g
  • Nektarynka - 2szt
  • Miód - 1 duża łyżka
  • Orzechy - 60g (u mnie po 20g makadamia, nerkowce, włoskie)


Bundz osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Nektarynki również kroimy w kostkę. 

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Bundz mieszamy z nektarynkami. Dzielimy na 2 talerze. Posypujemy uprażonymi orzechami i polewamy miodem. 

Podajemy samodzielnie lub z pieczywem, najlepiej maślanym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty