Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bundz z nektarynkami, miodem i orzechami

Bundz z nektarynkami, miodem i orzechami

Bundz na słodko z owocami, miodem i prażonymi orzechami. To pyszna i pożywna pozycja, idealna na letnie śniadanie. Bundz jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B - warto włączyć go do swojej diety.

Składniki:

  • Bundz - 250g
  • Nektarynka - 2szt
  • Miód - 1 duża łyżka
  • Orzechy - 60g (u mnie po 20g makadamia, nerkowce, włoskie)


Bundz osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Nektarynki również kroimy w kostkę. 

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Bundz mieszamy z nektarynkami. Dzielimy na 2 talerze. Posypujemy uprażonymi orzechami i polewamy miodem. 

Podajemy samodzielnie lub z pieczywem, najlepiej maślanym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty