Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni. Składniki: Halloumi - 300g Chilli płatki - 1/2 łyżeczki Olej - 1 łyżeczka Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa) Arbuz - 400g Mango - 1szt Mięta - liście z dwóch łodyżek Pestki dyni - 40g Sos: Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki Sok z limonki - 1 łyżeczka Sok z pomarańczy - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami.  Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia.  Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Ziemniaki z bobem i boczkiem

Ziemniaki z bobem i boczkiem

Pyszny letni obiad - ziemniaki z bobem, boczkiem, koperkiem i jajkiem. Prosto i pysznie! Koniecznie wypróbujcie póki trwa sezon na bób.

Składniki na 4 porcje:

  • Bób - 500g
  • Ziemniaki - 500g
  • Boczek parzony - 200g
  • Koperek - 1/2 pęczka
  • Jajko - 4szt
  • Olej - odrobina do usmażenia jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Chilli grys - szczypta do smaku


Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie. Młody bób będzie dobry już po 10 minutach, starszy potrzebuje więcej czasu. Młody bób możemy zostawić w łupinach, ale starszy musimy odebrać. 

Ziemniaki szorujemy lub obieramy. Kroimy na ćwiartki i gotujemy na półmiękko.

Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, aż wytopi się i ładnie zarumieni. Dodajemy bób i ziemniaki, doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Smażymy często mieszając, aby ziemniaki się zarumieniły.

Osobno przygotowujemy jajka sadzone.

Na talerzach układamy porcje bobu z ziemniakami, jajka i całość posypujemy siekanym koperkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty