Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser Rafaello



Deser Rafaello

Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Idealnie smakuje schłodzony, więc świetnie sprawdzi się w letni dzień.

Składniki na 6 porcji:

  • Herbatniki - 200g
  • Śmietanka kremówka - 200g
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Czekolada biała - 70g
  • Wiórki kokosowe - 50g

Pierzynka kokosowa:

  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka


Herbatniki zgniatamy lub miksujemy na drobne kawałki.

Przygotowujemy pierzynkę.

Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy kokos. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Kokos powinien się lekko zarumienić. Odstawiamy do ostudzenia. 

Czekoladę białą dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 

Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodajemy porcjami mascarpone, cały czas miksując. Dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, masa od razu zgęstnieje. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

W pucharkach układamy warstwowo: herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, krem i na górze pierzynka kokosowa. Deser schładzamy przez kilka godzin.


Deser Rafaello


Komentarze

  1. Pomysł na kokosową pierzynkę na pewno wykorzystam,bo jest naprawdę super. A deser prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosowa pierzynka świetnie sprawdzi się też w innych deserach - gorąco polecam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty