Polecane
Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni. Składniki: Halloumi - 300g Chilli płatki - 1/2 łyżeczki Olej - 1 łyżeczka Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa) Arbuz - 400g Mango - 1szt Mięta - liście z dwóch łodyżek Pestki dyni - 40g Sos: Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki Sok z limonki - 1 łyżeczka Sok z pomarańczy - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia. Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Deser Rafaello
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Idealnie smakuje schłodzony, więc świetnie sprawdzi się w letni dzień.
Składniki na 6 porcji:
- Herbatniki - 200g
- Śmietanka kremówka - 200g
- Mascarpone - 250g
- Cukier puder - 2 łyżki
- Czekolada biała - 70g
- Wiórki kokosowe - 50g
Pierzynka kokosowa:
- Wiórki kokosowe - 50g
- Masło - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżka
Herbatniki zgniatamy lub miksujemy na drobne kawałki.
Przygotowujemy pierzynkę.
Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy kokos. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Kokos powinien się lekko zarumienić. Odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę białą dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie sztywna, dodajemy porcjami mascarpone, cały czas miksując. Dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, masa od razu zgęstnieje. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
W pucharkach układamy warstwowo: herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, krem i na górze pierzynka kokosowa. Deser schładzamy przez kilka godzin.

Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pomysł na kokosową pierzynkę na pewno wykorzystam,bo jest naprawdę super. A deser prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńKokosowa pierzynka świetnie sprawdzi się też w innych deserach - gorąco polecam!
Usuń