Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z otrębami, jabłkami i orzechami pekan

Ciasto z otrębami, jabłkami i orzechami pekan

Ciasto z rodzaju tych nieco zdrowszych. Dużo otrębów, pyszne orzechy pekan i duże kawałki jabłek - plaster takiego ciasta możecie bez wyrzutów sumienia zjeść w pracy czy na wycieczce. Dzięki dużej ilości jabłek, ciasto po upieczeniu pozostaje wilgotne.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Otręby (u mnie mix różnych otrębów) - 1 szklanka
  • Jajka - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Erytrol (lub cukier) - 4 łyżki
  • Olej - 50ml
  • Jabłka (u mnie papierówki) - 3szt, 330g już po obraniu
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki
  • Orzechy pekan - 100g


Mieszamy składniki mokre: jajka, jogurt i olej. Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, erytrol lub cukier i przyprawy.  Łączymy składniki suche i mokre, mieszamy do połączenia. 

Z orzechów pekan odkładamy kilka sztuk do dekoracji, resztę siekamy i dorzucamy do ciasta.

Jabłka obieramy, kroimy na większe kawałki. Również dodajemy do ciasta. Ciasto jeszcze raz mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy odłożone orzechy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy.

Komentarze

  1. I lubię takie ciacha, ale tylko ja 😉 rodzinka się krzwi. Jabłka to świetny dodatek do takiego ciasta,do tego cynamon i już człowiek jest szczęśliwy 🙂
    Wszystkiego dobrego i udanego sierpnia 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście mąż lubi takie ciasta. A otręby i jabłka to świetny zestaw.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty