Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto z otrębami, jabłkami i orzechami pekan

Ciasto z otrębami, jabłkami i orzechami pekan

Ciasto z rodzaju tych nieco zdrowszych. Dużo otrębów, pyszne orzechy pekan i duże kawałki jabłek - plaster takiego ciasta możecie bez wyrzutów sumienia zjeść w pracy czy na wycieczce. Dzięki dużej ilości jabłek, ciasto po upieczeniu pozostaje wilgotne.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Otręby (u mnie mix różnych otrębów) - 1 szklanka
  • Jajka - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Erytrol (lub cukier) - 4 łyżki
  • Olej - 50ml
  • Jabłka (u mnie papierówki) - 3szt, 330g już po obraniu
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki
  • Orzechy pekan - 100g


Mieszamy składniki mokre: jajka, jogurt i olej. Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, erytrol lub cukier i przyprawy.  Łączymy składniki suche i mokre, mieszamy do połączenia. 

Z orzechów pekan odkładamy kilka sztuk do dekoracji, resztę siekamy i dorzucamy do ciasta.

Jabłka obieramy, kroimy na większe kawałki. Również dodajemy do ciasta. Ciasto jeszcze raz mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy odłożone orzechy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy.

Komentarze

  1. I lubię takie ciacha, ale tylko ja 😉 rodzinka się krzwi. Jabłka to świetny dodatek do takiego ciasta,do tego cynamon i już człowiek jest szczęśliwy 🙂
    Wszystkiego dobrego i udanego sierpnia 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście mąż lubi takie ciasta. A otręby i jabłka to świetny zestaw.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty