Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni.

Składniki:

  • Halloumi - 300g
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa)
  • Arbuz - 400g
  • Mango - 1szt
  • Mięta - liście z dwóch łodyżek
  • Pestki dyni - 40g

Sos:

  • Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Sok z pomarańczy - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku


Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami. 

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.

Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia. 

Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty