Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni. Składniki: Halloumi - 300g Chilli płatki - 1/2 łyżeczki Olej - 1 łyżeczka Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa) Arbuz - 400g Mango - 1szt Mięta - liście z dwóch łodyżek Pestki dyni - 40g Sos: Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki Sok z limonki - 1 łyżeczka Sok z pomarańczy - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami.  Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia.  Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Falafele z czerwonym ryżem

Sałatka z falafelami i czerwonym ryżem

Pyszny wegetariański obiad - świeże warzywa z chrupiącymi falafelami. Do czego czerwony ryż czyli bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Sos miętowy nadaje świeżości.

Składniki na 2 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia

Sos miętowy:

  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Mięta świeża - 1/4 szklanki listków
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


  • Ryż czerwony - 100g
  • Sałata- 1/2 główki
  • Ogórek - 1szt
  • Marchewka - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt mała
  • Sezam czarny do dekoracji


Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej!

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Przygotowujemy sos:

Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos schładzamy w lodówce. 

Sałatę rwiemy, cebulę kroimy w piórka, ogórek i marchew w plasterki.

Na talerzach układamy sałatkę, ryż, i falafele. Całość polewamy sosem miętowym i posypujemy czarnym sezamem.

Komentarze

  1. Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie falafela, ale do tej pory się nie złożyło. Wydawało mi się to trudniejsze do zrobienia. Twój przepis pokazuje, że nie taki diabeł straszny . Muszę wkrótce nadrobić te kulinarne zaległości 😀
    Udanego weekendu 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Falafele są bardzo proste, tylko trzeba pamiętać, żeby wcześniej zamoczyć ciecierzycę ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty