Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Falafele z czerwonym ryżem
Pyszny wegetariański obiad - świeże warzywa z chrupiącymi falafelami. Do czego czerwony ryż czyli bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Sos miętowy nadaje świeżości.
Składniki na 2 porcje:
Falafele:
- Ciecierzyca surowa - 120g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 1 ząbek
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz, chilli
- Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
- kumin, kolendra, kardamon, cynamon
- Olej do smażenia
Sos miętowy:
- Jogurt naturalny gęsty - 150g
- Oliwa - 1 łyżka
- Mięta świeża - 1/4 szklanki listków
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Ryż czerwony - 100g
- Sałata- 1/2 główki
- Ogórek - 1szt
- Marchewka - 1szt
- Cebula czerwona - 1szt mała
- Sezam czarny do dekoracji
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej!
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotowujemy sos:
Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos schładzamy w lodówce.
Sałatę rwiemy, cebulę kroimy w piórka, ogórek i marchew w plasterki.
Na talerzach układamy sałatkę, ryż, i falafele. Całość polewamy sosem miętowym i posypujemy czarnym sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie falafela, ale do tej pory się nie złożyło. Wydawało mi się to trudniejsze do zrobienia. Twój przepis pokazuje, że nie taki diabeł straszny . Muszę wkrótce nadrobić te kulinarne zaległości 😀
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu 🙂
Falafele są bardzo proste, tylko trzeba pamiętać, żeby wcześniej zamoczyć ciecierzycę ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń