Sałatka z kurczakiem i morelami
Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni.
Składniki na 3-4 porcje:
- Kurczak pierś lub mięso z udka bez kości - 500g
- Olej - 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
- Papryka słodka i papryka wędzona - po 1/2 łyżeczki
- Curry - 1 łyżeczka płaska
- Morele - 8szt
- Masło klarowane - 1 łyżeczka
- Sałata rzymska - 2szt
- Pomidor - 2szt
- Ogórek - 1szt
- Papryka - 1szt
- Sos balsamiczny do dekoracji
- Pestki dyni - 2 garście
Sos:
- Oliwa - 2 łyżki
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Pieprz - do smaku
Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.
Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia.
Składniki sosu mieszamy.
Kroimy sałatę rzymską, pomidory, ogórka i paprykę. Łączymy warzywa z kurczakiem i sosem, mieszamy. Rozkładamy na 3-4 talerze. Na górze układamy morele, dekorujemy sosem balsamicznym i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz