Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kurczakiem i morelami

Sałatka z kurczakiem i morelami

Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Kurczak pierś lub mięso z udka bez kości - 500g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka i papryka wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • Curry - 1 łyżeczka płaska


  • Morele - 8szt
  • Masło klarowane - 1 łyżeczka


  • Sałata rzymska - 2szt
  • Pomidor - 2szt
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Sos balsamiczny do dekoracji
  • Pestki dyni - 2 garście

Sos:

  • Oliwa - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz - do smaku


Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.

Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. 

Składniki sosu mieszamy.

Kroimy sałatę rzymską, pomidory, ogórka i paprykę. Łączymy warzywa z kurczakiem i sosem, mieszamy. Rozkładamy na 3-4 talerze. Na górze układamy morele, dekorujemy sosem balsamicznym i posypujemy prażonymi pestkami dyni.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty