Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z bobem i kolendrą

Sałatka z bobem i kolendrą

Sałatka z bobem z orientalnym twistem - słodko-ostrym sosem i kolendrą. Jest pyszna, prosta i pożywna, sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki:

  • Bób - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do kuchni chińskiej - 1 łyżeczka


  • Sałata - 1 mała główka
  • Pomidor - 2szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 10szt
  • Kolendra świeża - 1 gałązka
  • Sos słodko-ostry - 2-3 łyżki


Bób gotujemy 15-20 minut od momentu wrzenia. Studzimy, obieramy. Bób doprawiamy przyprawę chińską i smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatę rwiemy, pomidory kroimy w cząstki, ogórka i rzodkiewki w plasterki. Kolendrę siekamy. 

Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy kolendrę i sos słodko-ostry. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty