Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z kurczakiem i morelami

Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni. Składniki na 3-4 porcje: Kurczak pierś lub mięso z udka bez kości - 500g Olej - 1 łyżeczka Przyprawy: Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki Papryka słodka i papryka wędzona - po 1/2 łyżeczki Curry - 1 łyżeczka płaska Morele - 8szt Masło klarowane - 1 łyżeczka Sałata rzymska - 2szt Pomidor - 2szt Ogórek - 1szt Papryka - 1szt Sos balsamiczny do dekoracji Pestki dyni - 2 garście Sos: Oliwa - 2 łyżki Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Pieprz - do smaku Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia. Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia....

Sałatka z bobem i kolendrą

Sałatka z bobem i kolendrą

Sałatka z bobem z orientalnym twistem - słodko-ostrym sosem i kolendrą. Jest pyszna, prosta i pożywna, sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki:

  • Bób - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do kuchni chińskiej - 1 łyżeczka


  • Sałata - 1 mała główka
  • Pomidor - 2szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 10szt
  • Kolendra świeża - 1 gałązka
  • Sos słodko-ostry - 2-3 łyżki


Bób gotujemy 15-20 minut od momentu wrzenia. Studzimy, obieramy. Bób doprawiamy przyprawę chińską i smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy do ostudzenia.

Sałatę rwiemy, pomidory kroimy w cząstki, ogórka i rzodkiewki w plasterki. Kolendrę siekamy. 

Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy kolendrę i sos słodko-ostry. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty