Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Schab sous vide

Schab sous vide

Schab gotowany metodą sous vide pozostaje kruchy i soczysty, ma bardzo dużo smaku. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i kapustą.

Składniki:

  • Schab - 4 plastry
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, odrobina papryki ostrej
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn po kilka gałązek
  • Masło klarowane do smażenia


Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron przyprawami: solą, pieprzem i paprykami. Wkładamy po 2 sztuki do worków do gotowania. Do każdego worka wkładamy świeże zioła.  Worki zgrzewamy próżniowo.

Schab sous vide

Gotujemy w temperaturze 56 stopni przez 2 godziny. Plastry schabu wyciągamy z worków, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Schab smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty