Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni. Składniki: Halloumi - 300g Chilli płatki - 1/2 łyżeczki Olej - 1 łyżeczka Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa) Arbuz - 400g Mango - 1szt Mięta - liście z dwóch łodyżek Pestki dyni - 40g Sos: Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki Sok z limonki - 1 łyżeczka Sok z pomarańczy - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami.  Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia.  Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Schab sous vide

Schab sous vide

Schab gotowany metodą sous vide pozostaje kruchy i soczysty, ma bardzo dużo smaku. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i kapustą.

Składniki:

  • Schab - 4 plastry
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, odrobina papryki ostrej
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn po kilka gałązek
  • Masło klarowane do smażenia


Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron przyprawami: solą, pieprzem i paprykami. Wkładamy po 2 sztuki do worków do gotowania. Do każdego worka wkładamy świeże zioła.  Worki zgrzewamy próżniowo.

Schab sous vide

Gotujemy w temperaturze 56 stopni przez 2 godziny. Plastry schabu wyciągamy z worków, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Schab smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty