Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rolady wołowe z szynką dojrzewającą (przepis do szybkowaru)

Rolada wołowa z szynką dojrzewającą (przepis do szybkowaru)

Rolada wołowa nadziewana szynką dojrzewającą i warzywami - pyszna i bardzo aromatyczna. Aby mięso było miękkie i kruche należy długo je gotować, ja skróciłam czas dzięki użyciu szybkowaru.

Składniki:

Rolada:

  • Mięso wołowe na rolady (u mnie z udźca) - 4 plastry (u mnie 800g)
  • Szynka dojrzewająca w kawałku - 100g
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Marchew - 1/2szt
  • Ogórek kiszony - 1szt
  • Olej - 1 płaska łyżka

Sos:

  • Woda - 3 szklanki
  • Cebula biała - 1szt duża
  • Świeże zioła: rozmaryn i tymianek - po 3 gałązki
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Liście laurowe - 2szt
  • Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku
  • Mąka - 2 łyżki


Szynkę dojrzewającą kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy na kawałki, marchew i ogórka w słupki.

Rolada wołowa z szynką dojrzewającą (przepis do szybkowaru)

Plastry mięsa rozbijamy cienko. Można oczywiście kupić już rozbite, na co ja się zdecydowałam. Mięso osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Smarujemy musztardą, musztardą francuską, obsypujemy pieprzem mielonym. Na to układamy szynkę, cebulę, marchew i ogórka kiszonego. Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.

Dużą cebulę kroimy w kostkę. Rolady smażymy na łyżce oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.  Dodajemy cebulę, zioła, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, pieprz. Gdy cebula się zeszkli zalewamy wodą. Dodajemy pieprz i paprykę słodką. Szynka dojrzewająca odda dużo soli, więc proponuję dosalać dopiero po gotowaniu.

Zamykamy szybkowar i gotujemy od momentu złapania ciśnienia przez 25-30 minut (zależnie od wielkości). 

Jeśli nie używacie szybkowaru musicie gotować rolady pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 2 godziny.

Po tym czasie schładzamy szybkowar, otwieramy. Stawiamy na małym ogniu. Mąkę rozrabiamy w połowie szklanki wody. Dodajemy do rolad, mieszamy. Teraz możemy ostatecznie doprawić rolady i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Do rolad idealnie pasuje kasza gryczana i domowe tarte buraki.

Rolada wołowa z szynką dojrzewającą (przepis do szybkowaru)


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty