Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron z bobem, cukinią i pesto genovese

Makaron z bobem, cukinię i pesto genovese

Pyszne sezonowe danie - makaron z bobem, cukinią i zielonym pesto. Pesto alla genovese zawiera bazylię, ser dojrzewający i orzechy piniowe. Ten aromatyczny dodatek świetnie podkręca smak warzyw.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron grubszy (u mnie łazanki) - 200g
  • Cukinia - 1szt spora (u mnie 800g)
  • Bób - 500g
  • Sól i cukier - po 1/2 łyżeczki
  • Pesto alla genovese - 60g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz do doprawienia
  • Ser dojrzewający tarty (u mnie Grana Padano) - 4 łyżeczki

Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki soli i cukru. Powinno wystarczyć 10 minut od rozpoczęcia wrzenia. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórek.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  

W międzyczasie cukinię kroimy w kostkę. Smażymy cukinię na oleju, aż lekko zmięknie. Dodajemy ugotowany bób, makaron, pesto i 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty, często mieszając.

Rozkładamy na 4 talerze, każdy z nich posypujemy łyżeczką tartego sera. Opcjonalnie dekorujemy świeżą bazylią.

Makaron z bobem, cukinię i pesto genovese


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty