Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mini rogaliki z powidłami śliwkowymi
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idealne do kawy!
Składniki:
- Mąka pszenna - 400g + do podsypania
- Masło zimne - 250g
- Jajka - 2szt
- Cukier puder - 70g
- Sól - szczypta
- Jogurt lub kwaśna śmietana - 2 łyżki
- Powidła śliwkowe
- Gruby cukier do posypania (u mnie cukier różany)
Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Do masła dodajemy 2 żółtka, cukier puder, sól i jogurt lub śmietanę. Mieszamy i zagniatamy, tylko do połączenia składników. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto 8 części.
Wyciągamy z lodówki tylko po jednym kawałku. Reszta powinna pozostać w lodówce, aby ciasto pozostało łatwe w obróbce, a ciasteczka były idealnie kruche.
Z kawałka ciasta robimy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy, podsypując mąką. Musimy rozwałkować jak najcieniej. Otrzymane koło dzielimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy powidłami śliwkowymi. Zwijamy od podstawy do wierzchołka. Wierzchołek trójkąta zawijamy pod spód. Boki otrzymanego rulonu zawijamy aby powstał rogalik.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanymi białkami i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-17 minut, aż do zarumienienia.
Rogaliki można jeść po ostudzeniu, ale najlepsze są następnego dnia.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz