Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Mini rogaliki z powidłami śliwkowymi

Mini rogaliki z powidłami śliwkowymi

Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idealne do kawy!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 400g + do podsypania
  • Masło zimne - 250g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier puder - 70g
  • Sól - szczypta
  • Jogurt lub kwaśna śmietana - 2 łyżki

  • Powidła śliwkowe
  • Gruby cukier do posypania (u mnie cukier różany)


Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Do masła dodajemy 2 żółtka, cukier puder, sól i jogurt lub śmietanę. Mieszamy i zagniatamy, tylko do połączenia składników. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto 8 części.

Wyciągamy z lodówki tylko po jednym kawałku. Reszta powinna pozostać w lodówce, aby ciasto pozostało łatwe w obróbce, a ciasteczka były idealnie kruche.

Z kawałka ciasta robimy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy, podsypując mąką. Musimy rozwałkować jak najcieniej. Otrzymane koło dzielimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy powidłami śliwkowymi. Zwijamy od podstawy do wierzchołka. Wierzchołek trójkąta zawijamy pod spód. Boki otrzymanego rulonu zawijamy aby powstał rogalik.

Mini rogaliki z powidłami śliwkowymi

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanymi białkami i posypujemy grubym cukrem. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 15-17 minut, aż do zarumienienia. 

Rogaliki można jeść po ostudzeniu, ale najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty