Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Magdalenki

Magdalenki

Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lekkie i puszyste. Tradycyjnie powinny mieć kształt muszelek. Korzystałam z przepisu od ciastkozercy.pl

Składniki na około 20szt:

  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 65g
  • Mleko - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masło - 50g
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sok z cytryny - 1 łyżka


Masło roztapiamy i studzimy. Jajka z cukrem mieszamy trzepaczką. Dodajemy miód, mleko, sok i skórkę z cytryny. Dalej mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników. Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na końcu powoli dolewamy roztopione masło i znów mieszamy.

Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nakładamy masę do natłuszczonych foremek-muszelek. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ciasteczka i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ciasteczka przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. 

Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z foremek i układamy na kratce do wystudzenia.


Komentarze

  1. Nie mam takich foremek, ale ciasteczka bardzo mi się podobają 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! W innych foremkach będą równie pyszne ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty