Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Letnia sałatka z halloumi, mango i arbuzem

Orzeźwiająca sałatka idealna na letnie, gorące dni. Sałatka z serem halloumi, mango, arbuzem, miętą i chrupiącymi pestkami dyni. Składniki: Halloumi - 300g Chilli płatki - 1/2 łyżeczki Olej - 1 łyżeczka Sałata - 1/2 główki (u mnie zielona i fioletowa) Arbuz - 400g Mango - 1szt Mięta - liście z dwóch łodyżek Pestki dyni - 40g Sos: Oliwa lub dobry olej (u mnie olej z pestek dyni) - 2 łyżki Sok z limonki - 1 łyżeczka Sok z pomarańczy - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sałatę rwiemy lub kroimy. Miętę siekamy drobno. Arbuza i mango kroimy w kostkę. Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatą, miętą i owocami.  Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Halloumi kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chilli. Smażymy na oleju, aż do mocnego zarumienienia.  Na talerzach układamy sałatkę, na niej halloumi i całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Gęsty chłodnik z botwiny

Gęsty chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny, z dużą ilością świeżych warzyw i koperkiem. Dobrze przyprawiony, gęsty i pyszny! Idealny obiad na gorące dni.

Składniki:

  • Botwina 300g
  • Masło - 30g
  • Liście laurowe - 2szt
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Ogórki gruntowe - 150g + do dekoracji
  • Rzodkiewka - 100g + do dekoracji
  • Cebula - 50g
  • Koperek - 1 pęczek + do dekoracji
  • Szczypiorek - 1 pęczek
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 200ml
  • Kefir - 500ml
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Jajka ugotowane na twardo - 4-5szt 

Botwinę obieramy i kroimy na 3cm kawałki. Blendujemy porcjami na gładką masę. Dusimy na maśle przez 5 minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Cebulę, ogórki, rzodkiewki blendujemy, ale niezbyt gładko. Warzywa powinny pozostać w małych kawałkach. Koperek i szczypiorek siekamy drobno. Mieszamy botwinę, zmiksowane warzywa, koperek i szczypiorek. Dodajemy jogurt, kefir, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 

Podajemy z jajkiem i dekorujemy świeżymi warzywami i koperkiem.


Komentarze

  1. Wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale jeszcze nie miałam okazji jeść ani robić chłodnika. Jakoś nie umiem się przemóc, dla mnie zupa musi być gorąca 😆
    Ale kolor ma rewelacja!
    Wszystkiego dobrego 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie nie przepadam za chłodnikami, ale ten wyjątkowo mi smakował!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty