Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gęsty chłodnik z botwiny

Gęsty chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny, z dużą ilością świeżych warzyw i koperkiem. Dobrze przyprawiony, gęsty i pyszny! Idealny obiad na gorące dni.

Składniki:

  • Botwina 300g
  • Masło - 30g
  • Liście laurowe - 2szt
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Ogórki gruntowe - 150g + do dekoracji
  • Rzodkiewka - 100g + do dekoracji
  • Cebula - 50g
  • Koperek - 1 pęczek + do dekoracji
  • Szczypiorek - 1 pęczek
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 200ml
  • Kefir - 500ml
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Jajka ugotowane na twardo - 4-5szt 

Botwinę obieramy i kroimy na 3cm kawałki. Blendujemy porcjami na gładką masę. Dusimy na maśle przez 5 minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Cebulę, ogórki, rzodkiewki blendujemy, ale niezbyt gładko. Warzywa powinny pozostać w małych kawałkach. Koperek i szczypiorek siekamy drobno. Mieszamy botwinę, zmiksowane warzywa, koperek i szczypiorek. Dodajemy jogurt, kefir, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 

Podajemy z jajkiem i dekorujemy świeżymi warzywami i koperkiem.


Komentarze

  1. Wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale jeszcze nie miałam okazji jeść ani robić chłodnika. Jakoś nie umiem się przemóc, dla mnie zupa musi być gorąca 😆
    Ale kolor ma rewelacja!
    Wszystkiego dobrego 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie nie przepadam za chłodnikami, ale ten wyjątkowo mi smakował!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty