Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Schab sous vide

Schab sous vide

Schab gotowany metodą sous vide pozostaje kruchy i soczysty, ma bardzo dużo smaku. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i kapustą.

Składniki:

  • Schab - 4 plastry
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, odrobina papryki ostrej
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn po kilka gałązek
  • Masło klarowane do smażenia


Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron przyprawami: solą, pieprzem i paprykami. Wkładamy po 2 sztuki do worków do gotowania. Do każdego worka wkładamy świeże zioła.  Worki zgrzewamy próżniowo.

Schab sous vide

Gotujemy w temperaturze 56 stopni przez 2 godziny. Plastry schabu wyciągamy z worków, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Schab smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty