Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna surówka z groszkiem

Szybka i pyszna surówka - idealna do mięs i ryb z grilla. Zrobicie ją w 5 minut! Składniki na 4 porcje: Groszek konserwowy - 300g Ogórek kiszony - 6szt Cebula (u mnie czerwona) - 1szt nieduża razem ze szczypiorem Olej lub oliwa - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - 1/4 łyżeczki Pieprz do smaku Groszek odcedzamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli macie bardzo ostrą cebulę, można ją sparzyć. Szczypior z cebuli siekamy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy olej, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.

Schab sous vide

Schab sous vide

Schab gotowany metodą sous vide pozostaje kruchy i soczysty, ma bardzo dużo smaku. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i kapustą.

Składniki:

  • Schab - 4 plastry
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, odrobina papryki ostrej
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn po kilka gałązek
  • Masło klarowane do smażenia


Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron przyprawami: solą, pieprzem i paprykami. Wkładamy po 2 sztuki do worków do gotowania. Do każdego worka wkładamy świeże zioła.  Worki zgrzewamy próżniowo.

Schab sous vide

Gotujemy w temperaturze 56 stopni przez 2 godziny. Plastry schabu wyciągamy z worków, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Schab smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty