Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Falafele z czerwonym ryżem

Sałatka z falafelami i czerwonym ryżem

Pyszny wegetariański obiad - świeże warzywa z chrupiącymi falafelami. Do czego czerwony ryż czyli bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Sos miętowy nadaje świeżości.

Składniki na 2 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia

Sos miętowy:

  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Mięta świeża - 1/4 szklanki listków
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku


  • Ryż czerwony - 100g
  • Sałata- 1/2 główki
  • Ogórek - 1szt
  • Marchewka - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt mała
  • Sezam czarny do dekoracji


Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej!

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Przygotowujemy sos:

Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos schładzamy w lodówce. 

Sałatę rwiemy, cebulę kroimy w piórka, ogórek i marchew w plasterki.

Na talerzach układamy sałatkę, ryż, i falafele. Całość polewamy sosem miętowym i posypujemy czarnym sezamem.

Komentarze

  1. Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie falafela, ale do tej pory się nie złożyło. Wydawało mi się to trudniejsze do zrobienia. Twój przepis pokazuje, że nie taki diabeł straszny . Muszę wkrótce nadrobić te kulinarne zaległości 😀
    Udanego weekendu 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Falafele są bardzo proste, tylko trzeba pamiętać, żeby wcześniej zamoczyć ciecierzycę ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam falafeli, muszę spróbować Twój przepis! 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam! Są zdecydowanie lepsze niż sklepowe gotowce!

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty