Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

 Pyszne, orzechowe muffinki z kawałkami czekolady. Nie są zbyt słodkie, pasują idealnie do kawy.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 340g
  • Cukier - 100g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Masło orzechowe - 100g + trochę do dekoracji
  • Jajka - 4szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do zapiekania - 100g


Miksujemy składniki mokre - masło, masło orzechowe, śmietanę i jajka. Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy łyżką, aż do połączenia. Na końcu dodajemy łezki czekoladowe i mieszamy.

Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta, mniej więcej do 2/3 wysokości. Na górze układamy odrobinę masła orzechowego.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumienienia. 

Muffinki są pyszne i na ciepło i po ostudzeniu.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty