Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

 Pyszne, orzechowe muffinki z kawałkami czekolady. Nie są zbyt słodkie, pasują idealnie do kawy.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 340g
  • Cukier - 100g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Masło orzechowe - 100g + trochę do dekoracji
  • Jajka - 4szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do zapiekania - 100g


Miksujemy składniki mokre - masło, masło orzechowe, śmietanę i jajka. Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy łyżką, aż do połączenia. Na końcu dodajemy łezki czekoladowe i mieszamy.

Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta, mniej więcej do 2/3 wysokości. Na górze układamy odrobinę masła orzechowego.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumienienia. 

Muffinki są pyszne i na ciepło i po ostudzeniu.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty