Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Domowe pączki mojej mamy


To pączki, które w domu uwielbiamy najbardziej! Są mniej puszyste niż kupne, bardziej zbite, dokładnie takie jak robiła niegdyś moja babcia. Nadziane marmoladą różaną smakują rewelacyjnie!

Składniki na około 30 pączków:

  • Mąka tortowa - 1kg
  • Drożdże - 10g
  • Jajka - 2szt
  • Żółtka jaj - 8szt
  • Cukier - 6 łyżek
  • Sól - szczypta
  • Masło - 150g
  • Spirytus - 4 łyżki
  • Mleko - 2 szklanki
Dodatkowo:
  • Tłuszcz do smażenia - najlepiej smalec
  • Marmolada do nadziewania - u mnie różana
  • Cukier puder do posypania

Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy. Mleko mieszamy z masłem i drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, żółtka, jajka, sól, spirytus. Zarabiamy mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na około 1cm. Wycinamy szklanką pączki i odstawiamy je na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W wysokim garnku podgrzewamy tłuszcz do smażenia. Odpowiednia temperatura to 170-180 stopni.
Pączki smażymy partiami, na niedużym ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron. Po smażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy ulubioną marmoladą za pomocą szprycy.
Przed podaniem pączki posypujemy cukrem pudrem.
Pączki najlepszą są na świeżo, a jeszcze ciepłe to wręcz bajka!

 

Komentarze

  1. Witam serdecznie ♡
    Mmmm wyglądają bardzo kusząco! Pewnie smakują obłędnie :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Były pyszne, niestety na Tłusty Czwartek już nic nie zostało ;)

      Usuń
  2. Pączki Babci Broni też były cięższe niż te ze sklepu, ale za to pyszne i "prawdziwe"! Pozdrowienia dla Mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Moja babcia zawsze przeżywała, że jej pączki są brzydkie, a i tak zjadaliśmy ich całą miednicę ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty