Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Langosz z ziemniakami


Langosz to smażony, płaski placek drożdżowy. Ten węgierski przysmak od kilku lat zdobywa w Polsce ogromną popularność i nie ma się czemu dziwić - jest pyszny! Ciasto na langosze występuje w dwóch wersjach: z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz bez nich. Ja zdecydowałam się na wersję ziemniaczaną, jest bardzo sycąca i pożywna. Do tego sos czosnkowy i żółty ser, czyli tradycyjne dodatki. Zapraszam po przepis.

Składniki na 4 sztuki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Ziemniaki - 200g
  • Drożdże - 30g
  • Mleko - ok. 300ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
Sos czosnkowy:
  • Śmietana 12% - 300ml (lub gęsty jogurt naturalny)
  • Czosnek - 3-5 ząbków
  • Pieprz, sól
  • Papryka wędzona
Dodatki:
  • Ser żółty tarty- 100g
  • Inne dodatki według upodobań

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn mieszamy z mąką, ziemniakami, solą, olejem, pozostałym cukrem. Dolewamy mleko porcjami. Ilość mleka zależy od naszych ziemniaków, ja dałam 300ml, ale może trzeba będzie dolać mniej lub więcej. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być dość gęste.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część, podsypując mąką, rozkładamy palcami na placek o grubości około 1,5cm.
Smażymy na oleju z obu stron, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Sos:
śmietanę lub jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut do przegryzienia.
Ser ścieramy na tarce.

Usmażone langosze smarujmy sosem i posypujemy serem.
Langosze można podawać także z mięsem i warzywami.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty