Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Pasta kanapkowa z twarogu, tuńczyka i jaj. Konkretna i z dużą ilością białka. Smaku nadaje kiszony ogórek i musztarda francuska. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 150g Jajka - 2szt Tuńczyk w sosie własnym (może być rozdrobniony) - 120g Ogórek kiszony - 3szt Cebula (najlepiej czerwona) - 1szt Musztarda francuska - 2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę, lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcecie łagodniejszą pastę, możecie sparzyć cebulę wrzątkiem. Twaróg gnieciemy widelcem. Dodajemy jajka, odsączonego tuńczyka, pokrojone ogórki i cebulę, musztardę, koncentrat, słodką paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest najlepsza po schłodzeniu.    

Langosz z ziemniakami


Langosz to smażony, płaski placek drożdżowy. Ten węgierski przysmak od kilku lat zdobywa w Polsce ogromną popularność i nie ma się czemu dziwić - jest pyszny! Ciasto na langosze występuje w dwóch wersjach: z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz bez nich. Ja zdecydowałam się na wersję ziemniaczaną, jest bardzo sycąca i pożywna. Do tego sos czosnkowy i żółty ser, czyli tradycyjne dodatki. Zapraszam po przepis.

Składniki na 4 sztuki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Ziemniaki - 200g
  • Drożdże - 30g
  • Mleko - ok. 300ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
Sos czosnkowy:
  • Śmietana 12% - 300ml (lub gęsty jogurt naturalny)
  • Czosnek - 3-5 ząbków
  • Pieprz, sól
  • Papryka wędzona
Dodatki:
  • Ser żółty tarty- 100g
  • Inne dodatki według upodobań

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn mieszamy z mąką, ziemniakami, solą, olejem, pozostałym cukrem. Dolewamy mleko porcjami. Ilość mleka zależy od naszych ziemniaków, ja dałam 300ml, ale może trzeba będzie dolać mniej lub więcej. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być dość gęste.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część, podsypując mąką, rozkładamy palcami na placek o grubości około 1,5cm.
Smażymy na oleju z obu stron, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Sos:
śmietanę lub jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut do przegryzienia.
Ser ścieramy na tarce.

Usmażone langosze smarujmy sosem i posypujemy serem.
Langosze można podawać także z mięsem i warzywami.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty