Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Orange curd - pyszny krem pomarańczowy
Krem pomarańczowy idealny jako dodatek do tortów, babeczek czy deserów w pucharkach. Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Składniki na około 400g kremu:
- Sok z pomarańczy - 150ml
- Skórka z 1 pomarańczy
- Jajka - 3szt
- Masło ciepłe - 120g
- Cukier - 50g
Pomarańczę szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę, oczywiście bez albedo.
Sok z pomarańczy, skórkę, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i jeszcze chwilę mieszamy.
Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się
wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Podgrzewamy na małym ogniu,
cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć.
Ważne, aby krem nie podgrzewać powyżej 60 stopni, bo wtedy zetnie się
białko z jaj.
Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można
masę przetrzeć na sitku, aby była gładka, choć nie jest to konieczne. Po
ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej
zgęstnieje.
Krem można wykorzystać do smarowania ciast, tart lub do deserów.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz