Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Orange curd - pyszny krem pomarańczowy

 

Krem pomarańczowy idealny jako dodatek do tortów, babeczek czy deserów w pucharkach. Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.

Składniki na około 400g kremu:

  • Sok z pomarańczy - 150ml
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Jajka - 3szt
  • Masło ciepłe - 120g
  • Cukier - 50g

Pomarańczę szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę, oczywiście bez albedo.
Sok z pomarańczy, skórkę, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i jeszcze chwilę mieszamy.
Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Ważne, aby krem nie podgrzewać powyżej 60 stopni, bo wtedy zetnie się białko z jaj.
Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka, choć nie jest to konieczne. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje.
Krem można wykorzystać do smarowania ciast, tart lub do deserów.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty