Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i fasolą

 

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i białą fasolą jest idealna na lunch do pracy - smaczna i pożywna. Majonez zamieniłam na sos musztardowy, co sprawia, że nie jest ciężka.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus - 150g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120g po odcieku)
  • Fasola biała - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Papryka żółta - 1szt
Sos:
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (w stylu tabasco) - 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (około 1cm nad poziom kaszy). Po kilku minutach kuskus napęcznieje, zmięknie i będzie gotowy. Mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka.
Tuńczyka odcedzamy i widelcem dzielimy na kawałki. Fasolę odcedzamy, pomidory i oliwki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Składniki na sos łączymy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty