Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i fasolą

 

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i białą fasolą jest idealna na lunch do pracy - smaczna i pożywna. Majonez zamieniłam na sos musztardowy, co sprawia, że nie jest ciężka.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus - 150g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120g po odcieku)
  • Fasola biała - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Papryka żółta - 1szt
Sos:
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostry (w stylu tabasco) - 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (około 1cm nad poziom kaszy). Po kilku minutach kuskus napęcznieje, zmięknie i będzie gotowy. Mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka.
Tuńczyka odcedzamy i widelcem dzielimy na kawałki. Fasolę odcedzamy, pomidory i oliwki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Składniki na sos łączymy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty