Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Tahini-miso ramen


Ten wegetariański ramen to pełnia azjatyckich smaków i aromatów. Bulion z pieczonych warzyw, tare na bazie miso i tahini, marynowane tofu, jajko i warzywa - pyszna, konkretna zupa, która zachwyci każdego.

Składniki:

Wywar warzywny:
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Kapusta biała - 1/6 główki
  • Por - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 główka
  • Olej - 2 łyżki
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Liści limonki kafir - 5szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Korzeń lubczyku suszony mielony - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryczka (może być suszona) - 1 (mniej jeśli wolicie łagodniejszą zupę)
Tare:
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
Tofu marynowane:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
Jaja marynowane:
  • Jajka - 4szt
  • Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml (może być też słodkie wino)
Pozostałe dodatki:
  • Pieczarki - 8szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Makaron (u mnie wok noodles, ale może być ramen, udom lub ryżowy) - 160g
  • Szczypiorek
  • Sezam

 

Część dodatków do ramenu musimy przygotować wcześniej.

2 dni przed gotowaniem warto przygotować jajka marynowane.
Jajka gotujemy na półmiękko (ja gotowałam 5 minut). Studzimy, obieramy. Zalewamy mieszanką wody, sosu sojowego i mirinu. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni. Wyciągamy z lodówki i zalewy na co najmniej godzinę przed podaniem, aby jajko nabrało temperatury pokojowej.

Tofu marynujemy dzień przed gotowaniem.
Mieszamy sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu pokrojone w kostkę. Wkładamy do lodówki na całą dobą. Warto kilka razy przemieszać, aby całe tofu się zamarynowało. Wyciągamy na co najmniej godzinę przed podaniem.
Polecam przed podaniem przesmażyć tofu, już bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten z marynaty), do zarumienienia z każdej strony.


Wywar.
Warzywa myjemy, kroimy. Czosnek pozostawiamy w całości. Warzywa mieszamy z olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Odkładamy jedną marchew (zostanie podana na talerzu). Pozostałe warzywa, wraz z grzybami, liśćmi limonki, papryczką, lubczykiem i zielem zalewamy wodą i gotujemy. Wywar powinien gotować się długo, najlepiej co najmniej 2 godziny. Ja gotowałam w szybkowarze przez godzinę.

 

Odcedzamy wywar, warzywa nie będą nam już potrzebne. Jeśli lubicie suszone grzyby, można je zachować i podać na talerzu.
Mieszamy miso, tahini, olej sezamowy i cukier. Pastę dodajemy do zupy porcjami, dokładnie mieszając. Powstanie dość mętny wywar. Gotujemy go jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju.

Na talerzu układamy makaron, kukurydzę, pieczarki, tofu, jajko, pokrojoną pieczoną marchewkę i ewentualnie suszone grzyby. Całość zalewamy gorącym wywarem. Górę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty