Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Tahini-miso ramen


Ten wegetariański ramen to pełnia azjatyckich smaków i aromatów. Bulion z pieczonych warzyw, tare na bazie miso i tahini, marynowane tofu, jajko i warzywa - pyszna, konkretna zupa, która zachwyci każdego.

Składniki:

Wywar warzywny:
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Kapusta biała - 1/6 główki
  • Por - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 główka
  • Olej - 2 łyżki
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Liści limonki kafir - 5szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Korzeń lubczyku suszony mielony - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryczka (może być suszona) - 1 (mniej jeśli wolicie łagodniejszą zupę)
Tare:
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
Tofu marynowane:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
Jaja marynowane:
  • Jajka - 4szt
  • Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml (może być też słodkie wino)
Pozostałe dodatki:
  • Pieczarki - 8szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Makaron (u mnie wok noodles, ale może być ramen, udom lub ryżowy) - 160g
  • Szczypiorek
  • Sezam

 

Część dodatków do ramenu musimy przygotować wcześniej.

2 dni przed gotowaniem warto przygotować jajka marynowane.
Jajka gotujemy na półmiękko (ja gotowałam 5 minut). Studzimy, obieramy. Zalewamy mieszanką wody, sosu sojowego i mirinu. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni. Wyciągamy z lodówki i zalewy na co najmniej godzinę przed podaniem, aby jajko nabrało temperatury pokojowej.

Tofu marynujemy dzień przed gotowaniem.
Mieszamy sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu pokrojone w kostkę. Wkładamy do lodówki na całą dobą. Warto kilka razy przemieszać, aby całe tofu się zamarynowało. Wyciągamy na co najmniej godzinę przed podaniem.
Polecam przed podaniem przesmażyć tofu, już bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten z marynaty), do zarumienienia z każdej strony.


Wywar.
Warzywa myjemy, kroimy. Czosnek pozostawiamy w całości. Warzywa mieszamy z olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Odkładamy jedną marchew (zostanie podana na talerzu). Pozostałe warzywa, wraz z grzybami, liśćmi limonki, papryczką, lubczykiem i zielem zalewamy wodą i gotujemy. Wywar powinien gotować się długo, najlepiej co najmniej 2 godziny. Ja gotowałam w szybkowarze przez godzinę.

 

Odcedzamy wywar, warzywa nie będą nam już potrzebne. Jeśli lubicie suszone grzyby, można je zachować i podać na talerzu.
Mieszamy miso, tahini, olej sezamowy i cukier. Pastę dodajemy do zupy porcjami, dokładnie mieszając. Powstanie dość mętny wywar. Gotujemy go jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju.

Na talerzu układamy makaron, kukurydzę, pieczarki, tofu, jajko, pokrojoną pieczoną marchewkę i ewentualnie suszone grzyby. Całość zalewamy gorącym wywarem. Górę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty