Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tahini-miso ramen


Ten wegetariański ramen to pełnia azjatyckich smaków i aromatów. Bulion z pieczonych warzyw, tare na bazie miso i tahini, marynowane tofu, jajko i warzywa - pyszna, konkretna zupa, która zachwyci każdego.

Składniki:

Wywar warzywny:
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Kapusta biała - 1/6 główki
  • Por - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 główka
  • Olej - 2 łyżki
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Liści limonki kafir - 5szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Korzeń lubczyku suszony mielony - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryczka (może być suszona) - 1 (mniej jeśli wolicie łagodniejszą zupę)
Tare:
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
Tofu marynowane:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
Jaja marynowane:
  • Jajka - 4szt
  • Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml (może być też słodkie wino)
Pozostałe dodatki:
  • Pieczarki - 8szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Makaron (u mnie wok noodles, ale może być ramen, udom lub ryżowy) - 160g
  • Szczypiorek
  • Sezam

 

Część dodatków do ramenu musimy przygotować wcześniej.

2 dni przed gotowaniem warto przygotować jajka marynowane.
Jajka gotujemy na półmiękko (ja gotowałam 5 minut). Studzimy, obieramy. Zalewamy mieszanką wody, sosu sojowego i mirinu. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni. Wyciągamy z lodówki i zalewy na co najmniej godzinę przed podaniem, aby jajko nabrało temperatury pokojowej.

Tofu marynujemy dzień przed gotowaniem.
Mieszamy sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu pokrojone w kostkę. Wkładamy do lodówki na całą dobą. Warto kilka razy przemieszać, aby całe tofu się zamarynowało. Wyciągamy na co najmniej godzinę przed podaniem.
Polecam przed podaniem przesmażyć tofu, już bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten z marynaty), do zarumienienia z każdej strony.


Wywar.
Warzywa myjemy, kroimy. Czosnek pozostawiamy w całości. Warzywa mieszamy z olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Odkładamy jedną marchew (zostanie podana na talerzu). Pozostałe warzywa, wraz z grzybami, liśćmi limonki, papryczką, lubczykiem i zielem zalewamy wodą i gotujemy. Wywar powinien gotować się długo, najlepiej co najmniej 2 godziny. Ja gotowałam w szybkowarze przez godzinę.

 

Odcedzamy wywar, warzywa nie będą nam już potrzebne. Jeśli lubicie suszone grzyby, można je zachować i podać na talerzu.
Mieszamy miso, tahini, olej sezamowy i cukier. Pastę dodajemy do zupy porcjami, dokładnie mieszając. Powstanie dość mętny wywar. Gotujemy go jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju.

Na talerzu układamy makaron, kukurydzę, pieczarki, tofu, jajko, pokrojoną pieczoną marchewkę i ewentualnie suszone grzyby. Całość zalewamy gorącym wywarem. Górę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty