Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tahini-miso ramen
Ten wegetariański ramen to pełnia azjatyckich smaków i aromatów. Bulion z pieczonych warzyw, tare na bazie miso i tahini, marynowane tofu, jajko i warzywa - pyszna, konkretna zupa, która zachwyci każdego.
Składniki:
- Marchew - 3szt
- Seler - 1/4 szt
- Pietruszka - 1szt
- Kapusta biała - 1/6 główki
- Por - 1szt
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 1 główka
- Olej - 2 łyżki
- Grzyby suszone - 1 garść
- Liści limonki kafir - 5szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Korzeń lubczyku suszony mielony - 1/2 łyżeczki
- Ostra papryczka (może być suszona) - 1 (mniej jeśli wolicie łagodniejszą zupę)
- Pasta miso - 2 łyżki
- Tahini - 1 łyżka
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Tofu naturalne - 200g
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Kolendra mielona - 1 łyżeczka
- Kumin mielony - 1 łyżeczka
- Jajka - 4szt
- Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
- Sos sojowy - 100ml
- Mirin - 50ml (może być też słodkie wino)
- Pieczarki - 8szt
- Olej - 1 łyżeczka
- Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
- Makaron (u mnie wok noodles, ale może być ramen, udom lub ryżowy) - 160g
- Szczypiorek
- Sezam
Część dodatków do ramenu musimy przygotować wcześniej.
2 dni przed gotowaniem warto przygotować jajka marynowane.
Jajka gotujemy na półmiękko (ja gotowałam 5 minut). Studzimy, obieramy.
Zalewamy mieszanką wody, sosu sojowego i mirinu. Zostawiamy w zamkniętym
pojemniku w lodówce na 2 dni. Wyciągamy z lodówki i zalewy na co
najmniej godzinę przed podaniem, aby jajko nabrało temperatury
pokojowej.
Tofu marynujemy dzień przed gotowaniem.
Mieszamy sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Tak przygotowaną
marynatą zalewamy tofu pokrojone w kostkę. Wkładamy do lodówki na całą
dobą. Warto kilka razy przemieszać, aby całe tofu się zamarynowało.
Wyciągamy na co najmniej godzinę przed podaniem.
Polecam przed podaniem przesmażyć tofu, już bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten z marynaty), do zarumienienia z każdej strony.
Wywar.
Warzywa myjemy, kroimy. Czosnek pozostawiamy w całości. Warzywa mieszamy
z olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
w 180 stopniach przez 60 minut.
Odkładamy jedną marchew (zostanie podana na talerzu). Pozostałe warzywa,
wraz z grzybami, liśćmi limonki, papryczką, lubczykiem i zielem
zalewamy wodą i gotujemy. Wywar powinien gotować się długo, najlepiej co
najmniej 2 godziny. Ja gotowałam w szybkowarze przez godzinę.
Odcedzamy wywar, warzywa nie będą nam już potrzebne. Jeśli lubicie suszone grzyby, można je zachować i podać na talerzu.
Mieszamy miso, tahini, olej sezamowy i cukier. Pastę dodajemy do zupy
porcjami, dokładnie mieszając. Powstanie dość mętny wywar. Gotujemy go
jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju.
Na talerzu układamy makaron, kukurydzę, pieczarki, tofu, jajko,
pokrojoną pieczoną marchewkę i ewentualnie suszone grzyby. Całość
zalewamy gorącym wywarem. Górę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz