Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rendang z wołowiny
Rendang to mięsne danie pochodzące z Indonezji. Mięso, najczęściej wołowe, długo gotowane w mleku kokosowym i przyprawach. Jest dużo gęstsze niż curry, bardzo aromatyczne i pikantne. Sam termin 'remdang' oznacza długie gotowanie na małym ogniu, aż do odparowania płynów. W 2011 Rendang został wybrany najsmaczniejszym daniem świata w sondzie CNN. Czy słusznie? Najlepiej sami spróbujcie.
Składniki:
- Wołowina na gulasz - 600g
- Mleko kokosowe - 200ml
- Olej - 2 łyżki
- Liście limonki kafir - 6szt
- Szalotki - 200g
- Czosnek - 5 ząbków
- Imbir - ok 2cm
- Kolendra ziarna - 1 łyżeczka
- Kurkuma - 1 łyżeczka
- Papryka chilli - 1 szt (świeża lub suszona)
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pasta z tamaryndowca - 2 łyżki (ewentualnie 1 łyżeczka cukru)
- Anyż mielony - odrobina
- Ryż - 200g
- Kurkuma - 1 łyżeczka
Mięso kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na pastę miksujemy. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać odrobinę oleju.
W garnku podgrzewamy olej. Wlewamy pastę i smażymy, aż zacznie uwalniać aromat - powinna wystarczyć minuta.
Do pasty wkładamy wołowinę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby
mięso lekko się zarumieniło i w całości oblepiło pastą. Zalewamy mlekiem
kokosowym i 200ml wody. Dodajemy liście limonki.
Mięso gotujemy na małym ogniu bardzo długo - około 1,5 godziny pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy.
Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy nadal, aż do odparowania sosu. Teraz
często mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby
doprawiamy.
Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy, w lekko osolonej wodzie.
Rendang podajemy z ryżem i ewentualnie dodatkiem świeżych warzyw.
Tak przygotowane mięso jest wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku. To jeden
ze smaczniejszych sosów, jaki miałam okazję ugotować. Jeśli lubicie
orientalną, pikantną kuchnię - bardzo polecam!
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
takie pyszne danie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuń