Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rendang z wołowiny


Rendang to mięsne danie pochodzące z Indonezji. Mięso, najczęściej wołowe, długo gotowane w mleku kokosowym i przyprawach. Jest dużo gęstsze niż curry, bardzo aromatyczne i pikantne. Sam termin 'remdang' oznacza długie gotowanie na małym ogniu, aż do odparowania płynów. W 2011 Rendang został wybrany najsmaczniejszym daniem świata w sondzie CNN. Czy słusznie? Najlepiej sami spróbujcie.

Składniki:

  • Wołowina na gulasz - 600g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Liście limonki kafir - 6szt
Pasta:
  • Szalotki - 200g
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Imbir - ok 2cm
  • Kolendra ziarna - 1 łyżeczka
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Papryka chilli - 1 szt (świeża lub suszona)
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pasta z tamaryndowca - 2 łyżki (ewentualnie 1 łyżeczka cukru)
  • Anyż mielony - odrobina
Dodatkowo:
  • Ryż - 200g
  • Kurkuma - 1 łyżeczka

Mięso kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na pastę miksujemy. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać odrobinę oleju.
W garnku podgrzewamy olej. Wlewamy pastę i smażymy, aż zacznie uwalniać aromat - powinna wystarczyć minuta.
Do pasty wkładamy wołowinę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso lekko się zarumieniło i w całości oblepiło pastą. Zalewamy mlekiem kokosowym i 200ml wody. Dodajemy liście limonki.
Mięso gotujemy na małym ogniu bardzo długo - około 1,5 godziny pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy.
Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy nadal, aż do odparowania sosu. Teraz często mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby doprawiamy.

Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy, w lekko osolonej wodzie.

Rendang podajemy z ryżem i ewentualnie dodatkiem świeżych warzyw.

Tak przygotowane mięso jest wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku. To jeden ze smaczniejszych sosów, jaki miałam okazję ugotować. Jeśli lubicie orientalną, pikantną kuchnię - bardzo polecam!

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty