Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wiejska sałatka z kaszą gryczaną i białą kiełbasą

 

Sałatka z kaszą gryczaną, białą kiełbasą i kiszonym ogórkiem. Smak uzupełnia sos musztardowy. Konkretne danie idealne na pudełkowe śniadanie. 

Składniki:

  • Kasza gryczana - 130g
  • Kiełbaski białe cienkie - 150g
  • Papryka (u mnie zielona) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieprz do smaku
Sos musztardowo-miodowy:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1/2 łyżeczki

Kaszę gryczaną płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Kiełbaski parzymy - wkładamy do wody i podgrzewamy. Woda powinna być gorąca, ale nie pozwalamy jej się zagotować. Cienkim kiełbaskom wystarczy 10 minut parzenia. Po ugotowaniu i schłodzeniu kroimy w plasterki.
Paprykę, pomidora i ogórki kroimy.
Olej, musztardy i miód dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki sałatki łączymy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty