Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Wiejska sałatka z kaszą gryczaną i białą kiełbasą

 

Sałatka z kaszą gryczaną, białą kiełbasą i kiszonym ogórkiem. Smak uzupełnia sos musztardowy. Konkretne danie idealne na pudełkowe śniadanie. 

Składniki:

  • Kasza gryczana - 130g
  • Kiełbaski białe cienkie - 150g
  • Papryka (u mnie zielona) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieprz do smaku
Sos musztardowo-miodowy:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1/2 łyżeczki

Kaszę gryczaną płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Kiełbaski parzymy - wkładamy do wody i podgrzewamy. Woda powinna być gorąca, ale nie pozwalamy jej się zagotować. Cienkim kiełbaskom wystarczy 10 minut parzenia. Po ugotowaniu i schłodzeniu kroimy w plasterki.
Paprykę, pomidora i ogórki kroimy.
Olej, musztardy i miód dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki sałatki łączymy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty