Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Wiejska sałatka z kaszą gryczaną i białą kiełbasą

 

Sałatka z kaszą gryczaną, białą kiełbasą i kiszonym ogórkiem. Smak uzupełnia sos musztardowy. Konkretne danie idealne na pudełkowe śniadanie. 

Składniki:

  • Kasza gryczana - 130g
  • Kiełbaski białe cienkie - 150g
  • Papryka (u mnie zielona) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieprz do smaku
Sos musztardowo-miodowy:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1/2 łyżeczki

Kaszę gryczaną płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Kiełbaski parzymy - wkładamy do wody i podgrzewamy. Woda powinna być gorąca, ale nie pozwalamy jej się zagotować. Cienkim kiełbaskom wystarczy 10 minut parzenia. Po ugotowaniu i schłodzeniu kroimy w plasterki.
Paprykę, pomidora i ogórki kroimy.
Olej, musztardy i miód dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki sałatki łączymy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty