Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Wyjątkowo delikatne ciasto z ricottą i śliwkami


Bardzo proste ciasto z dodatkiem włoskiego smakołyku, czyli sera ricotta. Ricotta nadaje wspaniały, delikatny, lekko mleczny posmak. Do tego śliwki i migdały - poezja!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Ser Ricotta - 250g
  • Olej - 50ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Śliwki - 250g
  • Migdały płatki - 3 garście

Śliwki kroimy na nieduże kawałki.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, miksujemy. Teraz dodajemy partiami ricottę i miksujemy, aż do zupełnego wmieszania serka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być gęste.
Połowę śliwek dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do keksówki. Na górze układamy pozostałe śliwki i płatki migdałowe. Delikatnie dociskamy.
Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. W połowie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za bardzo.

Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty