Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wyjątkowo delikatne ciasto z ricottą i śliwkami


Bardzo proste ciasto z dodatkiem włoskiego smakołyku, czyli sera ricotta. Ricotta nadaje wspaniały, delikatny, lekko mleczny posmak. Do tego śliwki i migdały - poezja!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Ser Ricotta - 250g
  • Olej - 50ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Śliwki - 250g
  • Migdały płatki - 3 garście

Śliwki kroimy na nieduże kawałki.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, miksujemy. Teraz dodajemy partiami ricottę i miksujemy, aż do zupełnego wmieszania serka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być gęste.
Połowę śliwek dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do keksówki. Na górze układamy pozostałe śliwki i płatki migdałowe. Delikatnie dociskamy.
Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. W połowie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za bardzo.

Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty