Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ziemniaczana z mortadelą


Wariacja na temat sałatki bawarskiej - ziemniaki, mortadela, kiszone ogórki, marynowana papryka i sos musztardowy. Bardzo prosta i tania sałatka, do przygotowania z produktów dostępnych przez cały rok. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • Ziemniaki - 500g
  • Mortadela - 200g (u mnie paprykowa)
  • Kiszony ogórek - 4szt
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
Sos:
  • Musztarda francuska - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w plasterki.
Mortadelę kroimy w słupki, ogórki kiszone w plasterki, a paprykę w kostkę.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Aby miód był płynny, można go odrobinę podgrzać w kąpieli wodnej.
Warzywa i mortadelę mieszamy z sosem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty