Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Sałatka ziemniaczana z mortadelą


Wariacja na temat sałatki bawarskiej - ziemniaki, mortadela, kiszone ogórki, marynowana papryka i sos musztardowy. Bardzo prosta i tania sałatka, do przygotowania z produktów dostępnych przez cały rok. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • Ziemniaki - 500g
  • Mortadela - 200g (u mnie paprykowa)
  • Kiszony ogórek - 4szt
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
Sos:
  • Musztarda francuska - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w plasterki.
Mortadelę kroimy w słupki, ogórki kiszone w plasterki, a paprykę w kostkę.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Aby miód był płynny, można go odrobinę podgrzać w kąpieli wodnej.
Warzywa i mortadelę mieszamy z sosem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty