Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ziemniaki po meksykańsku

 

Ziemniaki w pikantnym wydaniu z pomidorami, ostrymi papryczkami, fasolą i kukurydzą. Piękny kolor i aromat zawdzięczają kiełbasie chorizo.

Składniki:

  • Ziemniaki - 1,5kg
  • Chorizo - 200g
  • Pomidory krojone - 400g
  • Papryka ostra (u mnie chilli) - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Fasola czerwona konserwowa - 240g
  • Cebula - 3szt
  • Przyprawa meksykańska (u mnie do burrito) - 1 łyżka
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Liście kolendry (u mnie suszone)

Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na patelnię bez dodatku tłuszczu. Smażymy na niedużym ogniu, aż z chorizo wytopi się tłuszcz. Kiełbaski powinny być lekko chrupiące, ale nie przypalone. Plasterki chorizo zdejmujemy z patelni. 

Na pozostałym z chorizo tłuszczu smażymy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Co jakiś czas mieszamy. Ziemniaki powinny obsmażyć się z każdej strony. 

Ziemniaki zalewamy pomidorami. Dodajemy pokrojone w piórka cebule i pokrojone w plasterki papryczki. Doprawiamy przyprawą do burrito i suszonymi pomidorami. Można dodać jeszcze pół szklanki wody. Całość dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie - około 30 minut. Co jakiś czas mieszamy. 

Na końcu dodajemy fasolę, kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli w daniu jest za dużo wody, gotujemy kilka minut bez przykrycia, aby ją odparować.

Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty