Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ziemniaki po meksykańsku

 

Ziemniaki w pikantnym wydaniu z pomidorami, ostrymi papryczkami, fasolą i kukurydzą. Piękny kolor i aromat zawdzięczają kiełbasie chorizo.

Składniki:

  • Ziemniaki - 1,5kg
  • Chorizo - 200g
  • Pomidory krojone - 400g
  • Papryka ostra (u mnie chilli) - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Fasola czerwona konserwowa - 240g
  • Cebula - 3szt
  • Przyprawa meksykańska (u mnie do burrito) - 1 łyżka
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Liście kolendry (u mnie suszone)

Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na patelnię bez dodatku tłuszczu. Smażymy na niedużym ogniu, aż z chorizo wytopi się tłuszcz. Kiełbaski powinny być lekko chrupiące, ale nie przypalone. Plasterki chorizo zdejmujemy z patelni. 

Na pozostałym z chorizo tłuszczu smażymy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Co jakiś czas mieszamy. Ziemniaki powinny obsmażyć się z każdej strony. 

Ziemniaki zalewamy pomidorami. Dodajemy pokrojone w piórka cebule i pokrojone w plasterki papryczki. Doprawiamy przyprawą do burrito i suszonymi pomidorami. Można dodać jeszcze pół szklanki wody. Całość dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie - około 30 minut. Co jakiś czas mieszamy. 

Na końcu dodajemy fasolę, kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli w daniu jest za dużo wody, gotujemy kilka minut bez przykrycia, aby ją odparować.

Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty