Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ziemniaki po meksykańsku
Ziemniaki w pikantnym wydaniu z pomidorami, ostrymi papryczkami, fasolą i kukurydzą. Piękny kolor i aromat zawdzięczają kiełbasie chorizo.
Składniki:
- Ziemniaki - 1,5kg
- Chorizo - 200g
- Pomidory krojone - 400g
- Papryka ostra (u mnie chilli) - 2szt
- Kukurydza konserwowa - 100g
- Fasola czerwona konserwowa - 240g
- Cebula - 3szt
- Przyprawa meksykańska (u mnie do burrito) - 1 łyżka
- Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
- Liście kolendry (u mnie suszone)
Chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy na patelnię bez dodatku tłuszczu. Smażymy na niedużym ogniu, aż z chorizo wytopi się tłuszcz. Kiełbaski powinny być lekko chrupiące, ale nie przypalone. Plasterki chorizo zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym z chorizo tłuszczu smażymy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Co jakiś czas mieszamy. Ziemniaki powinny obsmażyć się z każdej strony.
Ziemniaki zalewamy pomidorami. Dodajemy pokrojone w piórka cebule i pokrojone w plasterki papryczki. Doprawiamy przyprawą do burrito i suszonymi pomidorami. Można dodać jeszcze pół szklanki wody. Całość dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie - około 30 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Na końcu dodajemy fasolę, kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli w daniu jest za dużo wody, gotujemy kilka minut bez przykrycia, aby ją odparować.
Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz