Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Błyskawiczna zupa z ośmiornicą


Zupa w azjatyckim stylu z mackami ośmiornicy. Użyłam do niej pasty Tom Kha, więc ma bardzo mocny aromat galangalu i trawy cytrynowej. Ośmiornica nadaje lekko rybnego smaku. Takie pyszne i zaskakujące danie zrobicie w pół godziny! 

Składniki:

  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Woda lub lekki bulion rybny albo drobiowy - 1l
  • Pasta Tom Kha - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ośmiornica, macki gotowane (ja kupiłam mrożone) - 200g
  • Por - 1szt
  • Pieczarki - 8szt
  • Pędy bambusa słupki - 140g
  • Makron sojowy - 200g
  • Pieprz do smaku

Wodę lub lekki bulion mieszamy z mlekiem kokosowym i pastą TomKha. Doprawiamy cukrem i sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Dodajemy pokrojonego pora, pędy bambusa i plasterki pieczarek. Gotujemy 10 minut.
Rozmrożoną ośmiornicę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty