Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Błyskawiczna zupa z ośmiornicą


Zupa w azjatyckim stylu z mackami ośmiornicy. Użyłam do niej pasty Tom Kha, więc ma bardzo mocny aromat galangalu i trawy cytrynowej. Ośmiornica nadaje lekko rybnego smaku. Takie pyszne i zaskakujące danie zrobicie w pół godziny! 

Składniki:

  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Woda lub lekki bulion rybny albo drobiowy - 1l
  • Pasta Tom Kha - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ośmiornica, macki gotowane (ja kupiłam mrożone) - 200g
  • Por - 1szt
  • Pieczarki - 8szt
  • Pędy bambusa słupki - 140g
  • Makron sojowy - 200g
  • Pieprz do smaku

Wodę lub lekki bulion mieszamy z mlekiem kokosowym i pastą TomKha. Doprawiamy cukrem i sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Dodajemy pokrojonego pora, pędy bambusa i plasterki pieczarek. Gotujemy 10 minut.
Rozmrożoną ośmiornicę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty