Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

"Smalec" z fasoli


Smaczna i tania pasta fasolowa. Dzięki dodatkowi smażonej cebuli, jabłka i przypraw faktycznie smakiem przypomina smalec ;) W każdym razie jest pyszna i polecam ją nie tylko wegetarianom! 

Składniki:

  • Fasola biała - 200g (u mnie Piękny Jaś)
  • Cebula - 2szt średnie
  • Jabłko - 1szt mała
  • Olej - 5 łyżek
  • Sól, pieprz, ostra papryka, majeranek

Fasolę przed gotowaniem musimy namoczyć przez 12 godzin. Fasolę zalewamy dużą ilością wody - na 200g fasoli potrzebujemy około 1l wody.
Po moczeniu fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Zajmie to 60-90 minut. Ja używałam do gotowania szybkowaru i fasola była miękka po 30 minutach gotowania.
Fasolę znów odcedzamy, ale na razie pozostawiamy wodę po gotowaniu, może się jeszcze przydać.
Jeszcze ciepłą fasolę rozgniatamy widelcem. Nie polecam używać blendera, bo nie zależy nam na gładkiej konsystencji - wręcz przeciwnie, kawałki fasoli są jak najbardziej pożądane.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy starte jabłko i smażymy jeszcze około 5 minut.
Do fasoli dodajemy cebulę i jabłko wraz z całym olejem, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mieszamy. Jeśli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta, dodajemy wodę z gotowania fasoli. Ja dodałam 3 łyżki wody.

Wegański smalec, tak jak tradycyjny, najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonego ogórka. Pastę w lodówce można trzymać około tygodnia.

 

Komentarze

  1. Tyle razy sobie obiecywałam, że zrobię taki smalczyk (bo chyba już czas ograniczyć "prawdziwy" ;-D) i wciąż zapominam... A przecież to takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten "smalczyk" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz, ale bardzo mi zasmakował. Na pewno jeszcze go powtórzę

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty