Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
"Smalec" z fasoli
Smaczna i tania pasta fasolowa. Dzięki dodatkowi smażonej cebuli, jabłka i przypraw faktycznie smakiem przypomina smalec ;) W każdym razie jest pyszna i polecam ją nie tylko wegetarianom!
Składniki:
- Fasola biała - 200g (u mnie Piękny Jaś)
- Cebula - 2szt średnie
- Jabłko - 1szt mała
- Olej - 5 łyżek
- Sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
Fasolę przed gotowaniem musimy namoczyć przez 12 godzin. Fasolę
zalewamy dużą ilością wody - na 200g fasoli potrzebujemy około 1l wody.
Po moczeniu fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, lekko solimy i
gotujemy do miękkości. Zajmie to 60-90 minut. Ja używałam do gotowania
szybkowaru i fasola była miękka po 30 minutach gotowania.
Fasolę znów odcedzamy, ale na razie pozostawiamy wodę po gotowaniu, może się jeszcze przydać.
Jeszcze ciepłą fasolę rozgniatamy widelcem. Nie polecam używać blendera,
bo nie zależy nam na gładkiej konsystencji - wręcz przeciwnie, kawałki
fasoli są jak najbardziej pożądane.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się
zarumieni. Dodajemy starte jabłko i smażymy jeszcze około 5 minut.
Do fasoli dodajemy cebulę i jabłko wraz z całym olejem, doprawiamy solą,
pieprzem, papryką i majerankiem. Mieszamy. Jeśli konsystencja jest dla
nas zbyt gęsta, dodajemy wodę z gotowania fasoli. Ja dodałam 3 łyżki
wody.
Wegański smalec, tak jak tradycyjny, najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonego ogórka. Pastę w lodówce można trzymać około tygodnia.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tyle razy sobie obiecywałam, że zrobię taki smalczyk (bo chyba już czas ograniczyć "prawdziwy" ;-D) i wciąż zapominam... A przecież to takie pyszne!
OdpowiedzUsuńPrawda, jest pyszny!
Usuńsuper wyglda
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńLubię ten "smalczyk" ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz, ale bardzo mi zasmakował. Na pewno jeszcze go powtórzę
Usuń