Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

"Smalec" z fasoli


Smaczna i tania pasta fasolowa. Dzięki dodatkowi smażonej cebuli, jabłka i przypraw faktycznie smakiem przypomina smalec ;) W każdym razie jest pyszna i polecam ją nie tylko wegetarianom! 

Składniki:

  • Fasola biała - 200g (u mnie Piękny Jaś)
  • Cebula - 2szt średnie
  • Jabłko - 1szt mała
  • Olej - 5 łyżek
  • Sól, pieprz, ostra papryka, majeranek

Fasolę przed gotowaniem musimy namoczyć przez 12 godzin. Fasolę zalewamy dużą ilością wody - na 200g fasoli potrzebujemy około 1l wody.
Po moczeniu fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Zajmie to 60-90 minut. Ja używałam do gotowania szybkowaru i fasola była miękka po 30 minutach gotowania.
Fasolę znów odcedzamy, ale na razie pozostawiamy wodę po gotowaniu, może się jeszcze przydać.
Jeszcze ciepłą fasolę rozgniatamy widelcem. Nie polecam używać blendera, bo nie zależy nam na gładkiej konsystencji - wręcz przeciwnie, kawałki fasoli są jak najbardziej pożądane.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy starte jabłko i smażymy jeszcze około 5 minut.
Do fasoli dodajemy cebulę i jabłko wraz z całym olejem, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mieszamy. Jeśli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta, dodajemy wodę z gotowania fasoli. Ja dodałam 3 łyżki wody.

Wegański smalec, tak jak tradycyjny, najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonego ogórka. Pastę w lodówce można trzymać około tygodnia.

 

Komentarze

  1. Tyle razy sobie obiecywałam, że zrobię taki smalczyk (bo chyba już czas ograniczyć "prawdziwy" ;-D) i wciąż zapominam... A przecież to takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten "smalczyk" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz, ale bardzo mi zasmakował. Na pewno jeszcze go powtórzę

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty