Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Lekki torcik pomarańczowy

 

 

Kakaowy biszkopt przekładany delikatnym pomarańczowym kremem z kawałkami czekolady. Jest wyjątkowo lekki i delikatny. Sprawdzi się idealnie na słodkie Walentynki.

Składniki:

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1/2 szklanki
  • Likier pomarańczowy - 3 łyżki (ewentualnie rum)
Krem:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Orange curd - 400g z tego przepisu
  • Czekolada gorzka - 60g
Dekoracja:
  • Płatki migdałowe lub kawałki czekolady
  • Barwniki spożywcze go kremu (opcjonalnie)

 

Przepis na biszkopt jest na tortownicę 22cm, ja robiłam w formie w kształcie serca.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.

Krem:

Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i orange curd. Na mniejszych obrotach miksujemy. Jeśli chcecie, aby masa była bardziej gęsta, można dodać do niej łyżkę żelatyny (rozpuszczonej w wodzie).
Odkładamy 1/3 masy (będzie na górę). Do pozostałych 2/3 masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.


Biszkopt nasączamy wodą z alkoholem. Układamy: biszkopt, połowa masy z czekoladą, biszkopt, połowa masy z czekoladą i znów biszkopt. Masą bez czekolady smarujemy górę (na dodałam różowy barwnik, aby ciasto było bardziej walentynkowe). Dekorujemy dowolnie.
Odkładamy do lodówki na noc, aby masa bardziej stężała.

 


 

 


 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty