Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lekki torcik pomarańczowy
Kakaowy biszkopt przekładany delikatnym pomarańczowym kremem z kawałkami czekolady. Jest wyjątkowo lekki i delikatny. Sprawdzi się idealnie na słodkie Walentynki.
Składniki:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Woda przegotowana, ostudzona - 1/2 szklanki
- Likier pomarańczowy - 3 łyżki (ewentualnie rum)
- Śmietanka 36% - 500ml
- Mascarpone - 250g
- Cukier puder - 1 łyżka
- Orange curd - 400g z tego przepisu
- Czekolada gorzka - 60g
- Płatki migdałowe lub kawałki czekolady
- Barwniki spożywcze go kremu (opcjonalnie)
Przepis na biszkopt jest na tortownicę 22cm, ja robiłam w formie w kształcie serca.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy
olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao. Miksujemy razem. Na końcu
łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
Krem:
Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek
mascarpone i orange curd. Na mniejszych obrotach miksujemy. Jeśli
chcecie, aby masa była bardziej gęsta, można dodać do niej łyżkę
żelatyny (rozpuszczonej w wodzie).
Odkładamy 1/3 masy (będzie na górę). Do pozostałych 2/3 masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy wodą z alkoholem. Układamy: biszkopt, połowa masy z
czekoladą, biszkopt, połowa masy z czekoladą i znów biszkopt. Masą bez
czekolady smarujemy górę (na dodałam różowy barwnik, aby ciasto było
bardziej walentynkowe). Dekorujemy dowolnie.
Odkładamy do lodówki na noc, aby masa bardziej stężała.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz