Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lekki torcik pomarańczowy
Kakaowy biszkopt przekładany delikatnym pomarańczowym kremem z kawałkami czekolady. Jest wyjątkowo lekki i delikatny. Sprawdzi się idealnie na słodkie Walentynki.
Składniki:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Woda przegotowana, ostudzona - 1/2 szklanki
- Likier pomarańczowy - 3 łyżki (ewentualnie rum)
- Śmietanka 36% - 500ml
- Mascarpone - 250g
- Cukier puder - 1 łyżka
- Orange curd - 400g z tego przepisu
- Czekolada gorzka - 60g
- Płatki migdałowe lub kawałki czekolady
- Barwniki spożywcze go kremu (opcjonalnie)
Przepis na biszkopt jest na tortownicę 22cm, ja robiłam w formie w kształcie serca.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy
olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao. Miksujemy razem. Na końcu
łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części.
Krem:
Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek
mascarpone i orange curd. Na mniejszych obrotach miksujemy. Jeśli
chcecie, aby masa była bardziej gęsta, można dodać do niej łyżkę
żelatyny (rozpuszczonej w wodzie).
Odkładamy 1/3 masy (będzie na górę). Do pozostałych 2/3 masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy wodą z alkoholem. Układamy: biszkopt, połowa masy z
czekoladą, biszkopt, połowa masy z czekoladą i znów biszkopt. Masą bez
czekolady smarujemy górę (na dodałam różowy barwnik, aby ciasto było
bardziej walentynkowe). Dekorujemy dowolnie.
Odkładamy do lodówki na noc, aby masa bardziej stężała.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz