Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Smażony makaron z kurczakiem w panko
Chrupiące polędwiczki z kurczaka podane na smażonym makaronie ryżowym z warzywami. Szybkie i pyszne danie w azjatyckim stylu.
Składniki:
- Makaron ryżowy - 200g
- Marchew - 1szt
- Seler - 1/2 szt
- Papryka - 1szt
- Cebula - 1szt
- Kapusta pekińska - tylko białe części z połowy główki
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej sezamowy - 2 łyżki
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Ocet - 2 łyżki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sezam - 3 łyżki + do dekoracji
- Polędwiczki z kurczaka - 500g
- Przyprawa do kuchni chińskiej, pieprz
- Mąka - 2 łyżki
- Jajko - 1szt
- Panierka panko
- Olej do smażenia
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchew i selera kroimy w słupki, cebulę w piórka, kapustę i paprykę w paski, a czosnek przeciskamy.
Na oleju sezamowym smażymy na dużym ogniu marchew i selera. Po 2
minutach dodajemy cebulę, a po kolejnej minucie kapustę, paprykę i
czosnek. Smażymy razem jeszcze chwilę. Dodajemy makaron.
Mieszamy sos sojowy z koncentratem, octem i cukrem. Takim sosem zalewamy
warzywa z makaronem, dodajemy też sezam. Mieszamy dokładnie, w razie
potrzeby doprawiamy pieprzem lub solą.
Polędwiczki osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy przyprawą chińską
i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące (otrzepujemy z nadmiaru), w
roztrzepanym jajku, a na końcu w panierce panko.
Smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.
Polędwiczki układamy na makaronie, przed podaniem posypujemy sezamem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz