Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Smażony makaron z kurczakiem w panko

Chrupiące polędwiczki z kurczaka podane na smażonym makaronie ryżowym z warzywami. Szybkie i pyszne danie w azjatyckim stylu.

Składniki:

Smażony makaron:
  • Makaron ryżowy - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta pekińska - tylko białe części z połowy główki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sezam - 3 łyżki + do dekoracji
Polędwiczki w panko:
  • Polędwiczki z kurczaka - 500g
  • Przyprawa do kuchni chińskiej, pieprz
  • Mąka - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Panierka panko
  • Olej do smażenia


Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchew i selera kroimy w słupki, cebulę w piórka, kapustę i paprykę w paski, a czosnek przeciskamy.
Na oleju sezamowym smażymy na dużym ogniu marchew i selera. Po 2 minutach dodajemy cebulę, a po kolejnej minucie kapustę, paprykę i czosnek. Smażymy razem jeszcze chwilę. Dodajemy makaron.
Mieszamy sos sojowy z koncentratem, octem i cukrem. Takim sosem zalewamy warzywa z makaronem, dodajemy też sezam. Mieszamy dokładnie, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem lub solą.

Polędwiczki osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy przyprawą chińską i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące (otrzepujemy z nadmiaru), w roztrzepanym jajku, a na końcu w panierce panko.
Smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.

Polędwiczki układamy na makaronie, przed podaniem posypujemy sezamem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty