Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak


Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Cukier - 6-8 łyżek (jeśli planujecie słodkie dodatki, wystarczy 6)
  • Drożdże świeże - 25g
  • Jajka - 2szt
  • Masło - 80g
  • Mleko - 200ml
  • Sól - szczypta
Dodatkowo:
  • Masło rozpuszczone do smarowania - ok 100g
  • Cukier do obtoczenia, u mnie z dodatkiem cynamonu

Ciasto:
Mleko podgrzewamy - powinno być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy.
Mieszamy mąkę, masło, jajka, sól, cukier i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.

 Do pieczenia użyłam specjalnych form do kołaczy - można bez problemu kupić je w internecie. Można użyć także drewnianych wałków, ale musiałyby mieć podpórkę, na której je położycie.

Porcje ciasta wałkujemy i rozciągamy w cienkie paski. Zawijamy je wokół natłuszczonej formy.


Następnie lekko dociskamy (wałkujemy formą jak wałkiem do ciasta).


Kołacze umieszczamy na stojaku.

Smarujemy rozpuszczonym masłem.

Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 18 minut. Co 6 minut obracamy formy o 1/3 obrotu, aby upiekły się równomiernie.
 


 Po upieczeniu kołacze znów smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.

Podajemy na gorąco!


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty