Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak


Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Cukier - 6-8 łyżek (jeśli planujecie słodkie dodatki, wystarczy 6)
  • Drożdże świeże - 25g
  • Jajka - 2szt
  • Masło - 80g
  • Mleko - 200ml
  • Sól - szczypta
Dodatkowo:
  • Masło rozpuszczone do smarowania - ok 100g
  • Cukier do obtoczenia, u mnie z dodatkiem cynamonu

Ciasto:
Mleko podgrzewamy - powinno być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy.
Mieszamy mąkę, masło, jajka, sól, cukier i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.

 Do pieczenia użyłam specjalnych form do kołaczy - można bez problemu kupić je w internecie. Można użyć także drewnianych wałków, ale musiałyby mieć podpórkę, na której je położycie.

Porcje ciasta wałkujemy i rozciągamy w cienkie paski. Zawijamy je wokół natłuszczonej formy.


Następnie lekko dociskamy (wałkujemy formą jak wałkiem do ciasta).


Kołacze umieszczamy na stojaku.

Smarujemy rozpuszczonym masłem.

Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 18 minut. Co 6 minut obracamy formy o 1/3 obrotu, aby upiekły się równomiernie.
 


 Po upieczeniu kołacze znów smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.

Podajemy na gorąco!


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty