Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak
Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.
Składniki:
- Mąka pszenna - 500g
- Cukier - 6-8 łyżek (jeśli planujecie słodkie dodatki, wystarczy 6)
- Drożdże świeże - 25g
- Jajka - 2szt
- Masło - 80g
- Mleko - 200ml
- Sól - szczypta
- Masło rozpuszczone do smarowania - ok 100g
- Cukier do obtoczenia, u mnie z dodatkiem cynamonu
Ciasto:
Mleko podgrzewamy - powinno być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę
cukru. Zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy.
Mieszamy mąkę, masło, jajka, sól, cukier i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy
ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno
być elastyczne i gładkie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.
Do pieczenia użyłam specjalnych form do kołaczy - można bez
problemu kupić je w internecie. Można użyć także drewnianych wałków, ale
musiałyby mieć podpórkę, na której je położycie.
Porcje ciasta wałkujemy i rozciągamy w cienkie paski. Zawijamy je wokół natłuszczonej formy.
Następnie lekko dociskamy (wałkujemy formą jak wałkiem do ciasta).
Kołacze umieszczamy na stojaku.
Smarujemy rozpuszczonym masłem.
Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 18 minut. Co 6
minut obracamy formy o 1/3 obrotu, aby upiekły się równomiernie.
Po upieczeniu kołacze znów smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.
Podajemy na gorąco!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz