Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kurtosz Kołacz - węgierski przysmak


Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Cukier - 6-8 łyżek (jeśli planujecie słodkie dodatki, wystarczy 6)
  • Drożdże świeże - 25g
  • Jajka - 2szt
  • Masło - 80g
  • Mleko - 200ml
  • Sól - szczypta
Dodatkowo:
  • Masło rozpuszczone do smarowania - ok 100g
  • Cukier do obtoczenia, u mnie z dodatkiem cynamonu

Ciasto:
Mleko podgrzewamy - powinno być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy.
Mieszamy mąkę, masło, jajka, sól, cukier i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.

 Do pieczenia użyłam specjalnych form do kołaczy - można bez problemu kupić je w internecie. Można użyć także drewnianych wałków, ale musiałyby mieć podpórkę, na której je położycie.

Porcje ciasta wałkujemy i rozciągamy w cienkie paski. Zawijamy je wokół natłuszczonej formy.


Następnie lekko dociskamy (wałkujemy formą jak wałkiem do ciasta).


Kołacze umieszczamy na stojaku.

Smarujemy rozpuszczonym masłem.

Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 18 minut. Co 6 minut obracamy formy o 1/3 obrotu, aby upiekły się równomiernie.
 


 Po upieczeniu kołacze znów smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.

Podajemy na gorąco!


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty