Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z dyni i pomidorów


Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Dynia - 500g (waga samego miąższu)
  • Pomidory w puszce - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ziemniak - 2szt nieduże
  • Papryka - 1szt
  • Papryczka ostra - 1szt (opcjonalnie)
  • Olej - 1 łyżka
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Makaron drobny - 200g (u mnie małe muszelki)
  • Pestki z dyni - 1 garść
  • Siemię lniane - 1 garść

Dynię, ziemniaki, paprykę i papryczkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa smażymy na oleju często mieszając, aż lekko się zarumienią. Zalewamy pomidorami z puszki i szklanką wody. Dodajemy pastę paprykową i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gorącą zupę podajemy z makaronem, przed posypaną pestkami dyni i siemieniem lnianym.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty