Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Zupa krem z dyni i pomidorów


Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Dynia - 500g (waga samego miąższu)
  • Pomidory w puszce - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ziemniak - 2szt nieduże
  • Papryka - 1szt
  • Papryczka ostra - 1szt (opcjonalnie)
  • Olej - 1 łyżka
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Makaron drobny - 200g (u mnie małe muszelki)
  • Pestki z dyni - 1 garść
  • Siemię lniane - 1 garść

Dynię, ziemniaki, paprykę i papryczkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa smażymy na oleju często mieszając, aż lekko się zarumienią. Zalewamy pomidorami z puszki i szklanką wody. Dodajemy pastę paprykową i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gorącą zupę podajemy z makaronem, przed posypaną pestkami dyni i siemieniem lnianym.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty