Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa krem z dyni i pomidorów


Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Dynia - 500g (waga samego miąższu)
  • Pomidory w puszce - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ziemniak - 2szt nieduże
  • Papryka - 1szt
  • Papryczka ostra - 1szt (opcjonalnie)
  • Olej - 1 łyżka
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Makaron drobny - 200g (u mnie małe muszelki)
  • Pestki z dyni - 1 garść
  • Siemię lniane - 1 garść

Dynię, ziemniaki, paprykę i papryczkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa smażymy na oleju często mieszając, aż lekko się zarumienią. Zalewamy pomidorami z puszki i szklanką wody. Dodajemy pastę paprykową i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gorącą zupę podajemy z makaronem, przed posypaną pestkami dyni i siemieniem lnianym.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty