Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Zupa krem z dyni i pomidorów


Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Dynia - 500g (waga samego miąższu)
  • Pomidory w puszce - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ziemniak - 2szt nieduże
  • Papryka - 1szt
  • Papryczka ostra - 1szt (opcjonalnie)
  • Olej - 1 łyżka
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Makaron drobny - 200g (u mnie małe muszelki)
  • Pestki z dyni - 1 garść
  • Siemię lniane - 1 garść

Dynię, ziemniaki, paprykę i papryczkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa smażymy na oleju często mieszając, aż lekko się zarumienią. Zalewamy pomidorami z puszki i szklanką wody. Dodajemy pastę paprykową i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gorącą zupę podajemy z makaronem, przed posypaną pestkami dyni i siemieniem lnianym.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty