Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bataty zapiekane z cheddarem


Pieczone słodkie ziemniaki z serem, ostrą papryką i ziołami. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To świetny dodatek do mięs lub ryb, albo ciekawa samodzielna przekąska.

Składniki na 2 porcje:

  • Bataty - 2 szt. nieduże
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona, czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie suszone
  • Ser cheddar - 30g

Bataty obieramy, kroimy w kształt frytek. Wkładamy do zimnej wody na około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, bardzo dobrze osuszamy.
Olej mieszamy z granulowanym czosnkiem i paprykami mielonymi. Bataty mieszamy z olejem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nie leżały na sobie. Jeśli każda frytka będzie osobno, pozostaną chrupiące. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Bataty pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut. Sprawdzamy czy są już miękkie. Posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Frytki delikatnie przekładamy na talerze. Można podać je z keczupem lub innym ulubionym sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty