Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Bataty zapiekane z cheddarem


Pieczone słodkie ziemniaki z serem, ostrą papryką i ziołami. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To świetny dodatek do mięs lub ryb, albo ciekawa samodzielna przekąska.

Składniki na 2 porcje:

  • Bataty - 2 szt. nieduże
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona, czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie suszone
  • Ser cheddar - 30g

Bataty obieramy, kroimy w kształt frytek. Wkładamy do zimnej wody na około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, bardzo dobrze osuszamy.
Olej mieszamy z granulowanym czosnkiem i paprykami mielonymi. Bataty mieszamy z olejem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nie leżały na sobie. Jeśli każda frytka będzie osobno, pozostaną chrupiące. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Bataty pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut. Sprawdzamy czy są już miękkie. Posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Frytki delikatnie przekładamy na talerze. Można podać je z keczupem lub innym ulubionym sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty