Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Stek ze strusia
Strusina nie jest w Polsce popularna, a przez to na razie jest dość droga. Warto jednak spróbować, bo to kruche, delikatne i niskokaloryczne mięso. W smaku jest lekko słodkawe, podobne trochę do wołowiny, a trochę do kaczki. Według mnie jest przepyszne i nie wymaga wielu przypraw.
Składniki na 2 porcje:
- Struś - steki - 2szt (u mnie małe, po 150g)
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Sól, pieprz
Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przez przygotowaniem.
Steki powinny mieć grubość około 2,5cm. Jeśli kupujecie gotowe, już
pokrojone steki mogą trafić się grubsze. Moje miały około 3 cm, a w
grubszym miejscu nawet 4cm, więc wymagały trochę dłuższej obróbki
termicznej. Obsypujemy je solą i pieprzem z obu stron.
Masło klarowane rozpuszczamy na patelni. Kiedy będzie mocno rozgrzane,
układamy steki. Smażymy je z obu stron po około 3-6 minut. Zależy to od
grubości i preferowanego wysmażenia. Ja smażyłam po 6 minut z każdej
strony, mięso było średnio wysmażone. Po smażeniu steki zawijamy w folię
aluminiową na 5 minut, aby odpoczęło.
Stek podajemy z frytkami, proponuję pieczone frytki z batatów z tego przepisu.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Chyba jednak bliżej mu do wołowiny ;) Ale fakt, że to bardzo ciekawe i smaczne mięso. Zdecydowanie warto spróbować i... mieć nadzieję, że w końcu u nas stanieje.
OdpowiedzUsuńDla mnie mięso było czymś pomiędzy wołowiną a drobiem (choć może bardziej podobne do gęsi niż kaczki). W każdym razie bardzo mi smakowało ;)
Usuń