Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Stek ze strusia

 


Strusina nie jest w Polsce popularna, a przez to na razie jest dość droga. Warto jednak spróbować, bo to kruche, delikatne i niskokaloryczne mięso. W smaku jest lekko słodkawe, podobne trochę do wołowiny, a trochę do kaczki. Według mnie jest przepyszne i nie wymaga wielu przypraw.

Składniki na 2 porcje:

  • Struś - steki - 2szt (u mnie małe, po 150g)
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przez przygotowaniem. Steki powinny mieć grubość około 2,5cm. Jeśli kupujecie gotowe, już pokrojone steki mogą trafić się grubsze. Moje miały około 3 cm, a w grubszym miejscu nawet 4cm, więc wymagały trochę dłuższej obróbki termicznej. Obsypujemy je solą i pieprzem z obu stron.
Masło klarowane rozpuszczamy na patelni. Kiedy będzie mocno rozgrzane, układamy steki. Smażymy je z obu stron po około 3-6 minut. Zależy to od grubości i preferowanego wysmażenia. Ja smażyłam po 6 minut z każdej strony, mięso było średnio wysmażone. Po smażeniu steki zawijamy w folię aluminiową na 5 minut, aby odpoczęło.

Stek podajemy z frytkami, proponuję pieczone frytki z batatów z tego przepisu

Komentarze

  1. Chyba jednak bliżej mu do wołowiny ;) Ale fakt, że to bardzo ciekawe i smaczne mięso. Zdecydowanie warto spróbować i... mieć nadzieję, że w końcu u nas stanieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie mięso było czymś pomiędzy wołowiną a drobiem (choć może bardziej podobne do gęsi niż kaczki). W każdym razie bardzo mi smakowało ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty