Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Stek ze strusia

 


Strusina nie jest w Polsce popularna, a przez to na razie jest dość droga. Warto jednak spróbować, bo to kruche, delikatne i niskokaloryczne mięso. W smaku jest lekko słodkawe, podobne trochę do wołowiny, a trochę do kaczki. Według mnie jest przepyszne i nie wymaga wielu przypraw.

Składniki na 2 porcje:

  • Struś - steki - 2szt (u mnie małe, po 150g)
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przez przygotowaniem. Steki powinny mieć grubość około 2,5cm. Jeśli kupujecie gotowe, już pokrojone steki mogą trafić się grubsze. Moje miały około 3 cm, a w grubszym miejscu nawet 4cm, więc wymagały trochę dłuższej obróbki termicznej. Obsypujemy je solą i pieprzem z obu stron.
Masło klarowane rozpuszczamy na patelni. Kiedy będzie mocno rozgrzane, układamy steki. Smażymy je z obu stron po około 3-6 minut. Zależy to od grubości i preferowanego wysmażenia. Ja smażyłam po 6 minut z każdej strony, mięso było średnio wysmażone. Po smażeniu steki zawijamy w folię aluminiową na 5 minut, aby odpoczęło.

Stek podajemy z frytkami, proponuję pieczone frytki z batatów z tego przepisu

Komentarze

  1. Chyba jednak bliżej mu do wołowiny ;) Ale fakt, że to bardzo ciekawe i smaczne mięso. Zdecydowanie warto spróbować i... mieć nadzieję, że w końcu u nas stanieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie mięso było czymś pomiędzy wołowiną a drobiem (choć może bardziej podobne do gęsi niż kaczki). W każdym razie bardzo mi smakowało ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty