Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Schab w sosie paprykowym

Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs. Nadaje wspaniały smak i piękny kolor. Spróbujcie tego kruchego schabu w sosie z mnóstwem papryki i cebuli - jest wyśmienity!

Składniki:

  • Schab - 4 plastry (u mnie około 400g)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 2szt
  • Papryka czerwona - 2szt duże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Woda - 200ml
  • Pasta paprykowa ostra - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz mielony do smaku
  • Mąka pszenna - 1 łyżka (+1/2 szklanki wody)

Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron mielonym pieprzem. Smażymy na oleju z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek w plasterkach, piórka cebuli oraz pieprz ziarnisty.
Wodę mieszamy z koncentratem i pastą paprykową. Dolewamy do mięsa i warzyw. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
W połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem mielonym.
Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą - u mnie była kasza gryczana i pasowała idealnie!

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty