Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Schab w sosie paprykowym

Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs. Nadaje wspaniały smak i piękny kolor. Spróbujcie tego kruchego schabu w sosie z mnóstwem papryki i cebuli - jest wyśmienity!

Składniki:

  • Schab - 4 plastry (u mnie około 400g)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 2szt
  • Papryka czerwona - 2szt duże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Woda - 200ml
  • Pasta paprykowa ostra - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz mielony do smaku
  • Mąka pszenna - 1 łyżka (+1/2 szklanki wody)

Plastry schabu osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy z obu stron mielonym pieprzem. Smażymy na oleju z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek w plasterkach, piórka cebuli oraz pieprz ziarnisty.
Wodę mieszamy z koncentratem i pastą paprykową. Dolewamy do mięsa i warzyw. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
W połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem mielonym.
Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą - u mnie była kasza gryczana i pasowała idealnie!

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty