Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tatar ze śledzia

Pyszna i piękna przekąska. Śledziowego tatara najlepiej wykonać z prawdziwych matiasów czyli młodych śledzi, które jeszcze nie przeszły tarła. Są one jednak dość drogie i słabo dostępne, więc można zamienić je na śledzie z solanki.

Składniki:

  • Filety śledziowe - 4szt (matiasy, filety z solanki lub oleju)
  • Ogórki kiszone - 2szt
  • Grzyby marynowane - 6szt
  • Ostra papryka z zalewy - 1 szt
  • Cebula - 1 mała
  • Musztarda francuska - 2 łyżeczki
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Miód - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Filety śledziowe kroimy w niedużą kostkę. Ogórki kiszone, grzyby, papryczkę i cebulę kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Cebulę można sparzyć, jeśli chcecie, aby tatar był delikatniejszy. Szczypiorek szatkujemy.
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy musztardą, miodem, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (choć ze względu na słoność śledzia nie będzie to raczej potrzebne).
Tatara układamy na talerzach, ja użyłam do tego obręczy do potraw. Całość posypujemy delikatnie pieprzem.
Podajemy z pieczywem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty