Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tatar ze śledzia

Pyszna i piękna przekąska. Śledziowego tatara najlepiej wykonać z prawdziwych matiasów czyli młodych śledzi, które jeszcze nie przeszły tarła. Są one jednak dość drogie i słabo dostępne, więc można zamienić je na śledzie z solanki.

Składniki:

  • Filety śledziowe - 4szt (matiasy, filety z solanki lub oleju)
  • Ogórki kiszone - 2szt
  • Grzyby marynowane - 6szt
  • Ostra papryka z zalewy - 1 szt
  • Cebula - 1 mała
  • Musztarda francuska - 2 łyżeczki
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Miód - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Filety śledziowe kroimy w niedużą kostkę. Ogórki kiszone, grzyby, papryczkę i cebulę kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Cebulę można sparzyć, jeśli chcecie, aby tatar był delikatniejszy. Szczypiorek szatkujemy.
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy musztardą, miodem, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (choć ze względu na słoność śledzia nie będzie to raczej potrzebne).
Tatara układamy na talerzach, ja użyłam do tego obręczy do potraw. Całość posypujemy delikatnie pieprzem.
Podajemy z pieczywem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty