Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Rendang z wołowiny


Rendang to mięsne danie pochodzące z Indonezji. Mięso, najczęściej wołowe, długo gotowane w mleku kokosowym i przyprawach. Jest dużo gęstsze niż curry, bardzo aromatyczne i pikantne. Sam termin 'remdang' oznacza długie gotowanie na małym ogniu, aż do odparowania płynów. W 2011 Rendang został wybrany najsmaczniejszym daniem świata w sondzie CNN. Czy słusznie? Najlepiej sami spróbujcie.

Składniki:

  • Wołowina na gulasz - 600g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Liście limonki kafir - 6szt
Pasta:
  • Szalotki - 200g
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Imbir - ok 2cm
  • Kolendra ziarna - 1 łyżeczka
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Papryka chilli - 1 szt (świeża lub suszona)
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pasta z tamaryndowca - 2 łyżki (ewentualnie 1 łyżeczka cukru)
  • Anyż mielony - odrobina
Dodatkowo:
  • Ryż - 200g
  • Kurkuma - 1 łyżeczka

Mięso kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na pastę miksujemy. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać odrobinę oleju.
W garnku podgrzewamy olej. Wlewamy pastę i smażymy, aż zacznie uwalniać aromat - powinna wystarczyć minuta.
Do pasty wkładamy wołowinę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso lekko się zarumieniło i w całości oblepiło pastą. Zalewamy mlekiem kokosowym i 200ml wody. Dodajemy liście limonki.
Mięso gotujemy na małym ogniu bardzo długo - około 1,5 godziny pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy.
Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy nadal, aż do odparowania sosu. Teraz często mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby doprawiamy.

Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy, w lekko osolonej wodzie.

Rendang podajemy z ryżem i ewentualnie dodatkiem świeżych warzyw.

Tak przygotowane mięso jest wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku. To jeden ze smaczniejszych sosów, jaki miałam okazję ugotować. Jeśli lubicie orientalną, pikantną kuchnię - bardzo polecam!

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty