Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z oscypkiem, żurawiną i prażonym słonecznikiem


Sałatka z wędzonym serem, żurawiną, pomidorami i chrupiącym słonecznikiem. Pyszna i kolorowa! 

Składniki na 2 porcje:

  • Ser Oscypek - 140g
  • Rukola i roszponka - po 1 dużej garści
  • Pomidory koktajlowe - 16szt
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory mielone (w proszku) - 1/2 łyżeczki
  • Słonecznik - 2 garście

Słonecznik wysypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas potrząsając, aż ziarenka lekko się zarumienią. Zdejmujemy z patelni.

Mieszamy roszponkę, rukolę, pomidory koktajlowe pokrojone na pół, suszone pomidory pokrojone w drobno, olej, chilli i pomidory w proszku. Rozkładamy na dwa talerze. Na sałatce układamy pokrojony w plasterki oscypek, posypujemy żurawiną i uprażonym słonecznikiem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty