Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem


Delikatna, krucha i bardzo słodka beza z bitą śmietaną, kwaśnymi owocami i słodko-słonym karmelem. 

Składniki:

  • Beza:
  • Białka jaj - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Bita śmietana:
  • Śmietanka 36% - 200ml
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka
  • Owoce:
  • Jeżyny i maliny - 1 szklanka
  • Słony karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 36% - 60ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/2 łyżeczki

Beza:
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, od małych do wysokich obrotów miksera. Kiedy lekko się zapienią dodajemy szczyptę soli. Ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier - kolejna partia dopiero wtedy, kiedy poprzednia zupełnie się rozpuści. Do ostatniej partii cukru dodajemy ocet i skrobię.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 20cm. Układamy bezę w kopczyk. Boki zaciągamy łyżką stołową.  



 Pieczemy 30 minut w 120 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 120 minut. Bezę trzeba "wyczuć", bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli beza ciemnieje trzeba zmniejszyć temperaturę. Po pieczeniu bezę suszymy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Po osuszeniu bezę układamy na paterze.

Bita śmietana i owoce:
Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Uwaga! Śmietanę i owoce układamy na bezie przed samym podaniem.

Słony karmel:
Karmel można przygotować trochę wcześniej. Po ostudzeniu robi się gęsty, ale po podgrzaniu (w kąpieli wodnej albo nawet mikrofali) znów będzie lejący.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy cukier na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do mieszania najlepiej nada się łyżka silikonowa (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i lekko zbrązowieć. Dodajemy masło - zatrzyma ono proces karmelizacji. Dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy. 


Przed samym podaniem wykładamy na bezę bitą śmietanę, owoce i polewamy całość słonym karmelem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty