Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron w curry z bakłażanem i kurczakiem

Makaron w ostrym sosie curry z bakłażanem i grzybami mun, podany z pieczonym udkiem kurczaka. Danie z orientalną nutą. 

Składniki na 4 porcje:

  • Ćwiartki z kurczaka - 2 duże
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone - papryka słodka, chilli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, garam masala
  • Curry:
  • Makaron chow mein - 200g
  • Bakłażan - 2szt
  • Grzyby mun - 15g suchych
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Bulion - 250ml
  • Pasta curry zielona - 50g (lub 20g jeśli wolicie mniej ostre danie)

Kurczak:
Ćwiartki dzielimy na udko i podudzie. Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy kurczaka, najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40-50 minut (w zależności od wielkości).

Curry:
Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy i kroimy w paseczki. W głębokiej patelni na oleju smażymy czosnek i cebulę przez 2 minuty. Dodajemy bakłażana i grzyby mun, smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i pastę curry, dokładnie mieszamy. Dodajemy surowy makaron chow mein. Dusimy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki i wsiąknie sos.

Na talerzu układamy porcję makaronu w curry, na nim układamy pieczonego kurczaka.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty