Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Makaron w curry z bakłażanem i kurczakiem

Makaron w ostrym sosie curry z bakłażanem i grzybami mun, podany z pieczonym udkiem kurczaka. Danie z orientalną nutą. 

Składniki na 4 porcje:

  • Ćwiartki z kurczaka - 2 duże
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone - papryka słodka, chilli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, garam masala
  • Curry:
  • Makaron chow mein - 200g
  • Bakłażan - 2szt
  • Grzyby mun - 15g suchych
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Bulion - 250ml
  • Pasta curry zielona - 50g (lub 20g jeśli wolicie mniej ostre danie)

Kurczak:
Ćwiartki dzielimy na udko i podudzie. Olej mieszamy z przyprawami. Nacieramy kurczaka, najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40-50 minut (w zależności od wielkości).

Curry:
Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy i kroimy w paseczki. W głębokiej patelni na oleju smażymy czosnek i cebulę przez 2 minuty. Dodajemy bakłażana i grzyby mun, smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i pastę curry, dokładnie mieszamy. Dodajemy surowy makaron chow mein. Dusimy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki i wsiąknie sos.

Na talerzu układamy porcję makaronu w curry, na nim układamy pieczonego kurczaka.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty