Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makaron w curry z bakłażanem i kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
- Ćwiartki z kurczaka - 2 duże
- Marynata:
- Olej - 2 łyżki
- Przyprawy mielone - papryka słodka, chilli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, garam masala
- Curry:
- Makaron chow mein - 200g
- Bakłażan - 2szt
- Grzyby mun - 15g suchych
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżka
- Mleko kokosowe - 250ml
- Bulion - 250ml
- Pasta curry zielona - 50g (lub 20g jeśli wolicie mniej ostre danie)
Kurczak:
Ćwiartki dzielimy na udko i podudzie. Olej mieszamy z przyprawami.
Nacieramy kurczaka, najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem.
Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w
180 stopniach z termoobiegiem przez 40-50 minut (w zależności od
wielkości).
Curry:
Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy i kroimy w
paseczki. W głębokiej patelni na oleju smażymy czosnek i cebulę przez 2
minuty. Dodajemy bakłażana i grzyby mun, smażymy kolejne 2-3 minuty.
Wlewamy mleko kokosowe, bulion i pastę curry, dokładnie mieszamy.
Dodajemy surowy makaron chow mein. Dusimy pod przykryciem, aż makaron
będzie miękki i wsiąknie sos.
Na talerzu układamy porcję makaronu w curry, na nim układamy pieczonego kurczaka.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz