Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Czarne muffinki z jeżynami


 Mega czekoladowe, mięciutkie i puszyste muffinki z jeżynami i kawałkami czekolady. 

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 2 szt
  • Maślanka - 1 szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Kakao czarne - 3 łyżki
  • Jeżyny - 1 szklanka
  • Gorzka czekolada - 1 tabliczka (100g)

Czekoladę kroimy na kawałki - ja kroiłam każdą kostkę na 6 części.

Mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę i olej. Dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej wylewamy 2 łyżki masy, układamy 2 jeżyny i lekko dociskamy.

 


 Dolewamy kolejne 2 łyżki ciasta i znów delikatnie wciskamy po 2 jeżyny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy przez pół godziny w uchylonym piekarniku.



Babeczki podajemy po dokładnym ostudzeniu.  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty