Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Czarne muffinki z jeżynami


 Mega czekoladowe, mięciutkie i puszyste muffinki z jeżynami i kawałkami czekolady. 

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 2 szt
  • Maślanka - 1 szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Kakao czarne - 3 łyżki
  • Jeżyny - 1 szklanka
  • Gorzka czekolada - 1 tabliczka (100g)

Czekoladę kroimy na kawałki - ja kroiłam każdą kostkę na 6 części.

Mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę i olej. Dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej wylewamy 2 łyżki masy, układamy 2 jeżyny i lekko dociskamy.

 


 Dolewamy kolejne 2 łyżki ciasta i znów delikatnie wciskamy po 2 jeżyny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy przez pół godziny w uchylonym piekarniku.



Babeczki podajemy po dokładnym ostudzeniu.  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty