Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Czarne muffinki z jeżynami


 Mega czekoladowe, mięciutkie i puszyste muffinki z jeżynami i kawałkami czekolady. 

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 2 szt
  • Maślanka - 1 szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Kakao czarne - 3 łyżki
  • Jeżyny - 1 szklanka
  • Gorzka czekolada - 1 tabliczka (100g)

Czekoladę kroimy na kawałki - ja kroiłam każdą kostkę na 6 części.

Mieszamy mokre składniki: jajka, maślankę i olej. Dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej wylewamy 2 łyżki masy, układamy 2 jeżyny i lekko dociskamy.

 


 Dolewamy kolejne 2 łyżki ciasta i znów delikatnie wciskamy po 2 jeżyny.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy przez pół godziny w uchylonym piekarniku.



Babeczki podajemy po dokładnym ostudzeniu.  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty