Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto Maślankowiec


Czyli popularny śmietanowiec, ale na maślance ;) Ciasto na zimno z galaretkami i owocami. Bardzo lekkie i kolorowe - idealne na lato! 

Składniki:

  • Maślanka - 1l
  • Żelatyna - 2 łyżki
  • Cukier - 3-4 łyżki
  • Galaretki - 2 w różnych kolorach
  • Owoce - 1 szklanka - mogą być świeże twarde (np gruszki lub brzoskwinie lub mała puszka miksu owocowego)
  • Herbatniki na spód

Galaretki możemy przygotować dzień wcześniej. Ja zrobiłam wiśniową i brzoskwiniową, ale mogą być dowolne, byle w różnych kolorach. Przygotowujemy je zgodnie z instrukcją, ale w 300m wody. Wylewamy do misek - aby potem łatwiej był je wyciągnąć można wyłożyć miski folią spożywczą. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Gdy galaretki mocno stężeją wyciągamy je z misek i kroimy w kostkę.

Owoce również kroimy w kostkę.  


Formę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy herbatniki. 


 Maślankę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Powoli dolewamy do żelatyny maślanki. Tak zahartowaną żelatynę mieszamy z maślanką. Dodajemy galaretki i owoce. Dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki i co jakiś czas mieszamy, ponieważ będzie szybko tężeć. Kiedy masa będzie już dość gęsta, wylewamy ją na herbatniki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy od razu po wyjęciu z lodówki. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty